Foci

MLSZ: Csányi Sándor elnökjelöltsége a tét

Az OTP elnök-vezérigazgatója csak akkor vállalja a megméretést, ha a küldöttek elfogadják az előterjesztett változtatásokat.

A Magyar Labdarúgó Szövetség hétfőn 11 órától telki edzőközpontjában tartja alapszabály-módosító közgyűlését. A Csányi Sándor elképzeléseivel megegyező javaslatokról ekkor születhet döntés.

A módosító javaslatok ellen a megyei amatőrszövetségek tiltakoznak, mivel az új alapszabály az ő hatáskörüket változtatná meg alapvetően. Amennyiben elfogadják a tervezetet, az eddig önálló megyei szövetségek 2011. január 1-jétől szervezeti egységekként működnek tovább, munkájukat igazgatók irányítják, a rendszer működését pedig a főtitkár felügyeli majd.

A módosítások szerint, – amelyeket az elnökség és a Videoton FC terjeszt be- a jövőben 50 jelölést kell összegyűjteni az eddigi 35 helyett ahhoz, hogy valaki MLSZ-elnökjelölt legyen vagy más vezető tisztségre pályázhasson. Az elnökség létszáma az eddigi 15-ről 9-re módosulna, s egy-egy vezetőt delegálnának az amatőrök és a profik.
A tervezet szerint bővül az MLSZ elnökségének hatásköre, a testület dönt a jövőben a szövetségi kapitány, a sportigazgató és a nemzetközi igazgató mellett a megyei szövetségek elnökeinek és elnökségeinek kinevezéséről, valamint visszahívásáról. Az előterjesztés elfogadása esetén létrehozzák az MLSZ-en belül a belső ellenőrzést, ez az osztály a felügyelőbizottság alá tartozik. Míg a felügyelőbizottság a szövetségtől független, a belső ellenőrzés munkatársai felett a munkáltatói jogokat az MLSZ elnöke gyakorolja.
Az MLSZ elnöki posztjára jelenleg egyetlen jelölt van Csányi Sándor személyében. Berzi Sándor, a Fehérvár FC Kft. ügyvezetője korábban az MTI-nek azt mondta: a kidolgozott módosítási javaslatok tükrözik Csányi elképzeléseit.

Az alapszabály-módosító közgyűlésre azért van szükség a tisztújítás előtt, mert sajtóértesülések szerint az 57 éves üzletember e változtatásokat szabta feltételnek, hogy elvállalja a posztot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik