Foci

Megtéveszti a kapusokat a vébé labdája

Kiszámíthatatlansága és gyorsasága miatt összezavarja a kapusokat a Jabulani, a ma kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdája - állítja egy ausztrál tudós.

Derek Leinweber, az ausztrál Adelaide Egyetem kémia és fizika tanszékének vezetője modellezte a játékszer röppályáját, s az általa végzett kísérlet bebizonyította, hogy a labda felületén található egyedülálló barázdák jelentősen befolyásolják az aerodinamikai tulajdonságait.
“Elképesztő dolgokat produkál a levegőben” – mondta Leinweber. “A kapusoknak ki kell kapcsolniuk az ösztöneiket, mert egyáltalán nem lehet előre kiszámítani a Jabulani röppályáját. Elmozdulnak abba az irányba, ahová várják a labdát, s aztán nagy meglepetésükre egészen más történik.”

Andy Harland, a brit Loughborough Egyetem sporttudományi intézetének szakembere nem ért egyet a korábban a futballisták által is megfogalmazott kritikákkal.
“Boldog vagyok, mert az adidas ismét felkérte intézményünket arra, hogy segítsen kifejleszteni egy ilyen kiváló minőségű terméket” – reagált az ausztrál tesztek eredményeire Harland. “Ez egyben tükrözi is a loughborough-i sporttudomány megbecsülését, s látható, hogy a tudományos kutatásunk igazi hatással van a világbajnokságra. A legtöbb negatív megjegyzést egyébként kapusok tették, de legyünk őszinték: ha őket kérnénk arra, hogy tervezzenek labdát, valószínűleg egy vasgolyót választanának, amelyet meg sem lehet mozdítani.”

Korábban David James, az angolok hálóőre szörnyűnek, Iker Casillas, a spanyolok portása pocséknak, Gianluigi Buffon, a címvédő olaszok 1-ese pedig kiszámíthatatlannak titulálta a játékszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik