Foci

Maradandó halláskárosodást okozhat a vuvuzela

Akár maradandó halláskárosodást is okozhat a vuvuzela, a dél-afrikaiak előszeretettel fújt hangszere egy friss tanulmány szerint.

Az eredetileg ónból, majd műanyagból készült, körülbelül egy méter hosszú levegőkürtből kiáradó fültépő zaj egy dob, vagy egy láncfűrész hangerejét is meghaladja – figyelmeztet a hallókészülékeket gyártó Phonak cég új tanulmánya. A vizsgálatok szerint az erőteljesen megszólaltatott vuvuzela akár 127 decibeles zajt is tud csapni, míg egy dob “csupán” 122 decibel, a mérkőzéseket levezénylő bíró sípjának hangereje pedig 121,8 decibel környékén mozog.

“Már a 85 decibel körüli hangerő is képes tartós halláskárosodást előidézni, amennyiben hosszú ideig hallunk ilyen erősségű zajt.” – olvasható a Phonak közleményében.

A dél-afrikai focirajongókat persze cseppet sem zavarja a kedvenc szurkoló hangszerükből kiáradó fülsiketítő és halláskárosító lárma, az ellenfél csapat játékosai pedig kénytelenek elviselni a zavaró ricsajt.

A spanyol középpályás Xabi Alonso egyenesen a duda betiltását kérte, arra hivatkozva, hogy a hangszer hátráltatja a játékosokat a koncentrálásban, ám Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) svájci elnöke elutasította a kérést, mondván, a vuvuzela hozzátartozik a dél-afrikai futballkultúrához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik