Foci

Franciaország látja vendégül 2016-ban a kontinens legjobbjait

Az UEFA pénteki döntése értelmében a gallok lesznek a 2016-os Európa-bajnokság házigazdái.

Az európai szövetség pénteken, Genfben határozott arról, hogy 2016-ban Franciaország adhat otthont az Eb-nek. A másik két jelentkező közül Olaszország már a szavazás első körében kiesett, végül a török pályázat 7:6-os voksolási aránnyal maradt alul a franciával szemben.

A francia delegációt Zinedine Zidane és Nicolas Sarkozy is erősítette. A pénteken megtartott utolsó, félórás prezentáció során a francia elnök megerősítette, hogy a kormány garanciát vállal a stadionépítés- és átalakítás mintegy 1,7 milliárd eurós költségének előteremtésére. A fenti összeg 39 százaléka magánforrásokból biztosított, 61 százalékát állja a francia állam.

A tervek szerint a 2016-os kontinenstorna helyszínei Saint-Denis, Párizs, Lens, Toulouse, Marseille, Bordeaux, Lille, Lyon, Nizza, Strasbourg, Sain-Etienne és Nancy lehetnek – három stadion tartalék lesz majd, erről a döntés jövőre születik meg. Az már biztos, hogy Bordeaux, Lille, Lyon és Nizza új létesítményt kap az Eb-re, amelynek döntője a Stade de France-ban lesz.

Franciaország 1960-ban és 1984-ben már otthont adott a Eb-nek, így első országként lehet harmadszor is házigazdája a kontinensviadalnak. Jó előjel lehet a franciáknak, hogy 1984-ben a jelenlegi UEFA-elnök vezetésével megnyerték a hazai rendezésű Eb-t. Platini kilenc találattal gólkirályként zárta a tornát, a döntőben a spanyolok kapuját is bevette. A szavazáson egyébként érintettség okán Platini mellett a török Senes Erzik és az olasz Giancarlo Abete sem vett részt.

2016-ban a jelenlegi 16 helyett már 24 válogatott vesz részt Európa-bajnokságon, és ez azt jelenti, hogy Franciaországban egy hónap alatt 51 mérkőzésre kerül majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik