Foci

Hatékonyabb lehet az MLSZ

Berzi Sándor, a Fehérvár FC Kft. ügyvezetője szerint az alapszabály módosítása egy hatékonyabban működő Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) munkáját szolgálná.

“Ugyanannyira lesz nehéz leváltani a vezetőket, mint ahogyan az eddig is volt” – nyilatkozta az MTI-nek a módosítások kidolgozásában részt vett Berzi arra reagálva, hogy a Népszava csütörtöki számában azt írta: ha a szervezet június 14-i közgyűlése elfogadja a változásokat, a jövőben gyakorlatilag lehetetlen lesz leváltani a vezetőket.

A közgyűlés által megválasztott vezető visszahívásáról ugyanis akkor szavazhatnának a küldöttek, ha ezt az MLSZ száz tagja együttesen kezdeményezi vagy a közgyűlésen a küldöttek 30 százaléka erre tesz javaslatot. Ezután titkos szavazás következik, a visszahíváshoz az eddigi kétharmaddal szemben a szavazatok háromnegyede szükséges.

A módosító javaslatok szerint, amelyeket az elnökség és a Videoton terjeszt be, 50 jelölést kell összegyűjteni az eddigi 35 helyett ahhoz, hogy valaki MLSZ-elnökjelölt legyen vagy más vezető tisztségre pályázhasson. Az elnökség létszáma az eddigi 15-ről 9-re módosulna.

Amennyiben elfogadják a tervezetet, újdonság lesz az is, hogy az eddig önálló megyei szövetségek 2011. január 1-jétől szervezeti egységekként működnek tovább, munkájukat az igazgatók irányítják, a rendszer működését a főtitkár felügyeli.

Az MLSZ elnöki posztjára jelenleg egyetlen jelölt van, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Berzi elmondta: a kidolgozott módosítási javaslatok tükrözik Csányi elképzeléseit is. A tervezet szerint bővül az MLSZ elnökségének hatásköre, a testület dönt a jövőben a szövetségi kapitány, a sportigazgató és a nemzetközi igazgató mellett a megyei szövetségek elnökeinek és elnökségeinek kinevezéséről, valamint visszahívásáról.

Az alapszabály-módosítás után július 6-án tart rendkívüli közgyűlést az MLSZ, ekkor választhatják meg elnöknek Csányi Sándort.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik