Foci

A FIFA vizsgálja az angol bundavádakat

Jerome Valcke, a FIFA főtitkára arra kérte a szervezet etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki az angol szövetség (FA) lemondott elnöke, David Triesman bundavádjait.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ezen kívül arra kérte az angol szövetséget, hogy küldje el jelentését az esettel kapcsolatban. A további fejleményekig a nemzetközi szövetség – ahogy közleményében jelzi – nem kívánja kommentálni az ügyet.

Triesman egy titokban rögzített magánbeszélgetésben azzal vádolta Spanyolországot és Oroszországot, hogy a bírók megvesztegetésére készülnek a nyári, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. Amikor a The Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap közölte az elhangzottakat, Triesman lemondott FA-elnöki, valamint a 2018-as vb-pályázatot előkészítő bizottság elnöki posztjáról is.

Az újság birtokába került hangfelvételen Lord Triesman kijelenti: úgy tudja, Spanyolország esetleg kiszáll a 2018-as vb rendezési jogáért folyó versenyből, ha az oroszok segítenek a június-júliusi vb meccseit vezető bírók lefizetésében. Oroszország nem jutott ki a dél-afrikai tornára, viszont többek között Spanyolországgal és Angliával együtt pályázik a 2018-as vb rendezési jogára.

Az angol pályázati bizottság vasárnap fax- és email-üzenetekben kért elnézést a spanyol és az orosz futballszövetségtől.

Sebastian Coe olimpiai bajnok síkfutó, a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok szervezőbizottságának elnöke – aki tagja a 2018-as vb angol pályázati bizottságának is – még vasárnap személyesen hívta fel telefonon Joseph Blatter FIFA-elnököt, hogy elnézést kérjen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik