Foci

Az Aranycsapatot méltatta a Guardian

A neves angol lap összeállított egy listát minden idők legjobb olyan csapatáról, amely nem nyert vébét. Élen az 54-es magyar válogatott.

Az angol Guardian blogrovatának szerzője szerint a lista élére kívánkozik az 1954-ben ezüstérmet a nyert magyar Aranycsapat, amelyben olyan sztárok játszottak, mint a Puskás Ferenc, Bozsik József, Czibor Zoltán, Kocsis Sándor és Hidegkuti Nándor.

A torna toronymagas favoritjaként érkezett a magyar csapat, miután 36 meccsen át veretlen maradt, kétszer is megalázó vereséget mért Angliára, és örökre megváltoztatták a modern futballt elegáns stílusukkal, és rugalmas taktikai repertoárjukkal. A cikk szerzője kiemeli, hogy a vébén a döntőig öt meccsen 27 (!) gólt szerzett a magyar válogatott, amelynek a védelem volt a gyengéje, és a fináléban ez okozta a vesztét a kétgólos hátrányból felálló németek ellen.

A berni meccsen mintha minden összeesküdött volna a magyarok ellen: sáros talaj,az esős időjárás, a barátságtalan kapufa, Horst Eckel remek védőmunkája Hidegkuti ellen, és a bíró, aki a hajrában nem adta meg Puskás gólját. A magyarok sokkal fáradtabbak voltak, hiszen az elődöntőben nagy nehezen, hosszabbításos meccsen gyűrték csak le a Guardian-lista második helyére kerülő uruguayiakat, míg a németek átgázoltak 6-1-re Ausztrián.

A Guardian listája a legjobb csapatokról, amelyek nem nyerték vébét:
1. Magyarország (1954)
2. Uruguay (1954)
3. NSZK (1970)
4. Olaszország (1978)
5. Románia (1994)
6. Argentína (1990)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik