Foci

Európa Liga döntő ÉLŐBEN az interneten!

A Story TV4 jóvoltából szerdán 20:45-től a televíziós csatorna mellett itt a Hír24-en is élőben követheti az Atlético és a Fulham összecsapását.

A Fulham és Gera Zoltán menetelésének kezdete az előző angol bajnokság végéig nyúlik vissza, amikor is a londoni alakulat elképesztő hajrát produkálva elcsípte az idény hetedik, még Európa Liga-selejtezőt érő helyét.

GERA ÚTJA A DÖNTŐIG: GRUNDFOCI, SZIPU, HIT, FRADI

A szigetországi kiscsapat először a selejtezők harmadik körében lépett pályára, ahol a litván Vétrát búcsúztatták, majd Gaál Miklós munkáltatója, az orosz Amkar Perm következett. A Fulham Londonban 3-1-re nyert, idegenben pedig csak 1-0-ra kapott ki, így 3-2-es összesített győzelmükkel a második számú európai kupasorozat főtáblájára jutottak.

A csoportkör odavágóin a legnagyobb siker épphogy elmaradt, a CSZKA Szófia otthonában elért döntetlen és a Basel elleni hazai siker után a Roma ugyanis a 93. percben tudott egyenlíteni a Fulham otthonában (Craven Cottage), a mérkőzés 1-1el zárult.

Gera csapata a visszavágókon előbb Rómában kapott ki 2-1-re, majd a bolgárokat verte 1-0-ra, végül a svájciakat saját otthonukban sikerült legyőzni – Gera Zoltán utóbbi két mérkőzésen egyaránt gólt szerzett, – így az angolok bejutottak az Európa Liga kieséses szakaszába, ahol rögtön a címvédő Sahtyor Donyeckbe kellett összecsapniuk.

Az első meccsen a Fulham 2-1-re nyert: Gera előbb a harmadik percben betalált, majd Zamorát hozta kihagyhatatlan helyzetbe. A visszavágó 1-1-es döntetlent hozott, így 3-2-es összesítéssel a Fulham lépett tovább, következhetett Torinó büszkesége, a Juventus.

A Zebrák az első meccsen semmit sem bíztak a véletlenre, 3-1-re lefocizták a Fulhamet, Etuhu idegenbeli gólja azonban némi bizakodásra adott okot angoloknak. Ennek aztán később már nem volt jelentősége, Gera duplájával ugyanis a Fulham visszavágott, és 4-1-es győzelmével a negyeddöntőbe küzdötte be magát, ahol Németország bajnoki címvédője, a Wolfsburg várt rá.

VIDEO: A Fulham 4-1-es győzelme és Gera két gólja a Juventus ellen.

Gera az oda- és visszavágón is gólpasszt adott Bobby Zamorának, – a két játékos egymásra találásáról hosszasan cikkezett az angol média – a Fulham pedig a német akadályt is simán vette, így következhetett az elődöntő és a finálé házigazdája, a Hamburg együttese.

Az első mérkőzés nem hozott nagy izgalmakat, egyik együttes sem akart különösebb kockázatot vállalni, a 0-0-s döntetlen pedig a Fulhamnek kedvezett. A második felvonás során aztán bepótolták mulasztásukat a felek: előbb Petric egy bombagóllal a továbbjutás szélére sodorta a Hamburgot, azonban Davies szóló-, majd Gera okos gólja meghozta a Fulham-sikert – a csapat döntőbe jutott.

VIDEO: A Hamburg elleni meccs összefoglalója, Gera győztes gólja 7:09-nél.

Május 12-én, szerdán 20:45-kor a hamburgi Nordbank Arénában kerül sor a végső összecsapásra, ahol az Atlético Madrid lesz Geráék ellenfele. A spanyolok a Bajnokok Ligájában végeztek csoportjuk harmadik helyén, így kvalifikálták magukat az Európa Liga kieséses szakaszába.

Az Atlético az Európa Liga kieséses szakaszában a Galatasarayt, a Sportingot, a Valenciát és a Liverpoolt búcsúztatva harcolta ki a fináléban való részvételt.

A Fulham korábban sosem szerepelt európai kupasorozat döntőjében, a Madrid ellenben már négyszer is: a Kupagyőztesek Európa Kupájában három próbálkozásból egyszer, 1962-ben a csúcsra ért – ez volt a csapat első nemzetközi kupafináléja, – míg a Bajnokok Európa Kupájában egy második helyet gyűjtöttek be 1974-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik