Foci

Messi egyre közelebb a gólkirályi cím(ek)hez

Az argentin aranylabdás megdöntheti Ronaldinho barcelonai rekordját.

Az FC Barcelona színeiben jelenleg 31 találatnál járó Lionel Messi egészen közel jutott ahhoz, hogy a spanyol futballbajnokság legeredményesebb játékosa, egyszersmind – mint európai gólkirály – Aranycipő-birtokos is legyen.

Ehhez hatalmas lépést tett kedd este az argentin kiválóság, amikor is a Primera Divisiónban listavezető, bajnoki címvédő Barcelonának a Tenerife felett aratott 4-1-es sikeréből két góllal vette ki a részét. Ez utóbbi tételnek azért van jelentősége, mert az aranycipősök – az adott nemzeti bajnokság erősségétől függően eltérő szorzószámmal súlyozott – sorrendjében Messi immár 62 ponttal éllovas, jelentős előnnyel vezetve a holland Ajax csatára, a 35 góljával is csak második, 52,5 pontos Luis Suárez előtt. Akinek hiába jobb az “abszolútja”, ha egyszer a németalföldi ország labdarúgó-bajnokságának szorzója csak 1,5, szemben a spanyol pontvadászat kettes szorzószámával. Ráadásul a holland bajnokság már véget ért, míg a Barcelonának két bajnokija hátra van, tehát Messi még gyarapíthatja találatai számát.

Az “euroranglétrán” holtversenyben harmadik angol Wayne Rooney (26 gól, 52 pont) sem lehet már veszélyes Messire, mert a Manchester United válogatott támadója sérült. Az argentint csak akkor taszíthatja le a trónról az eddig szintén 26-szor eredményes, és hasonlóképpen 52 pontos Didier Drogba, a londoni Chelsea, illetve Di Natale, az olasz Udinese játékosa, ha a bajnoki hajrában valóságos gólözönnel rukkol elő, amire azonban egyikük esetében sincsen sok esély. Már csak azért sem, mert az angoloknál egy, az olaszoknál két forduló van még vissza.

A spanyol gólkirályi titulust pedig akár már most oda lehetne adni a Barca klasszis labdarúgójának, mivel még a hispániai lajstromban hozzá legközelebb álló Gonzalo Higuaín lemaradása is tetemes: a Real Madrid argentin csatára 25 gólnál tart.

Messi ráadásul egy harmadik elsőséget is bezsebelhet: jelesül megdöntheti az egy idényben eddig legeredményesebb Barca-focista, Ronaldo 47 – benne a bajnokikon elért 34 – gólos összrekordját, amit a brazil az 1996/97-es idényben produkált. A manapság a világ legjobb labdarúgójaként emlegetett argentin jelenlegi össztermése 44 gól, ehhez kell még négyet hozzátennie a magányos csúcstartóvá váláshoz a Sevilla és a Valladolid elleni bajnoki meccseken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik