Foci

Gera dicséretétől hangos a brit sajtó

Gera Zoltán dicséretétől hangos a pénteki brit sajtó, miután a Fulham magyar támadójának góljával jutott a labdarúgó Európa Liga hamburgi döntőjébe.

A pénteki The Times “Fulham heroes, Liverpool zeros” (Fulham: hősök, Liverpool: nullák) rímbe szedett főcímmel emeli ki, hogy a londoni kiscsapat és az észak-angliai óriás közül az előbbi jutott a fináléba, Gerának köszönhetően.

A lap szerint a Fulham öreg stadionjában “valószínűleg még soha nem volt akkora zaj”, mint a magyar játékos győztes találata után. A hamburgi ellenfél okozott még némi ijedelmet, de a londoniak szilárdan állták a sarat. “Mi jön Hamburg után? Hamburg. Nehéz elhinni, de igaz, csodálatosan igaz” – áradozik a The Times szakírója, utalva a májusi hamburgi EL-döntőre.

A pénteki Daily Mirror hatalmas betűkkel szedett “History” (Történelem) főcímmel és a gólmámorban ünneplő Gera egész oldalas fotójával indítja sportrovatát.

A meccsről szóló részletes ismertetés “Top Gera” (Gera a csúcson) főcímmel indul, de a cím szójáték is, a játékos nevének angolos kiejtésével ugyanis “Legmagasabb sebességként” (Top gear) is értelmezhető. A cikket a gólt ünneplő Gera Zoltán két újságoldalra kiterjedő fotója illusztrálja “Zolt from the blue” szójátékkal, kissé átalakítva a “Derült égből villámcsapás” (Bolt from the blue) kifejezés angol változatát.

A lap a Fulham teljes mezőnyéből Gerának adta a legmagasabb, 8-as osztályzatot; a csapattársak 5 és 7 közötti minősítéseket kaptak.

A Mirror kiemeli, hogy Gera ebben a szezonban eddig tíz gólt szerzett, közülük hatot Európa Liga-összecsapásokon. Ettől függetlenül Gera a Premier League egyik legszerényebb, leghalkabb szavú játékosa – írja a brit lap.

A pénteki The Sun – a legnagyobb brit bulvárlap – szintén elsütötte a “Top Gera” főcímet sportrovatának első oldalán, és megállapítja, hogy az első Fulham-gólt szerző Simon Daviesszel együtt Gera “felejthetetlenné tette ezt az estét is a hazai szurkolók számára”.

A lap idézi az általa “Suttogó Halálnak” nevezett magyar játékost, aki kijelentette: élete legfontosabb góljának tartja a Hamburg ellen elért találatot, de a Fulham “minden egyes játékosa nagyon jól teljesített”.

Mindazonáltal a The Sun is Gerának adta a legmagasabb, 8-as minősítést a londoniak közül.

A tekintélyes konzervatív The Daily Telegraph szakírójának is eszébe jutott a “Top Gera” minősítés, amely a magyar játékos egész oldalas fotója mellett olvasható. A lap pénteki sportmelléklete a “Történelmet írt a Fulham” főcímmel indul.

A pénteki The Guardian sportmelléklete a “Gera a döntőbe repítette a Fulhamet” főcímmel és a játékos fél újságoldalnyi fotójával indít. A vezető baloldali brit napilap megállapítja, hogy a Fulham-drukkerek “két nemzedék óta” nem láthatták a csapatot ilyen nagy tétre menő játszmában, mivel az előző hasonló jelentőségű fellépés “közmegegyezéses alapon” az 1975-ös angol kupadöntős részvétel volt; azt a meccset 2:0-ra a West Ham nyerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik