Foci

Geráék folytathatják a menetelést az EL-ben

A szezon legfontosabb találkozójára készül az Európa Ligában a magyar középpályás csapata.

Mindkét angol csapat idegenben kezd a labdarúgó Európa Liga elődöntőjében: míg a Gera Zoltánt is foglalkoztató Fulham a csütörtök esti első mérkőzésen a német Hamburg otthonában próbál a visszavágóra reményt adó eredményt elérni, addig a Liverpool a spanyol fővárosban, az Atlético vendégeként lép fel.

A légtérzár miatt a Hanza-városba vonattal érkező Fulhamnek van kevesebb veszítenivalója, hiszen a szigetországi kiscsapat – amely a 10. a húszcsapatos Premier League-ben – már azzal (túl)teljesítette az elvárásokat, hogy – az olasz Juventus búcsúztatását követően – az előző körben egy másik Bundesliga-gárdát, a német bajnoki címvédő Wolfsburgot kiejtette az EL-ből, nem kis mértékben Gera remek játékának köszönhetően.

“Számomra ez lesz az idény legfontosabb találkozója – nyilatkozta a magyar középpályás az angol klub hivatalos honlapján. – Soha nem szerepeltem még nemzetközi kupa elődöntőjében, nagyon remélem, hogy pályára léphetek. Ugyanakkor nem csak nekem, de az összes futballistánk számára hatalmas jelentőséggel bír ez az összecsapás. Tudjuk, hogy a Hamburg nagyszerű együttes, de legalább ennyire jó volt a Sahtar Donyeck, a Juventus, vagy a Wolfsburg.”

Gera várhatóan a kezdőtizenegy tagja lesz Hamburgban, amelynek együttese a hetedik pozícióba esett vissza a honi pontvadászatban, s a bennfentesek szerint Bruno Labbadia vezetőedző csak akkor maradhat meg “munkahelyén”, a kispadon, ha bejuttatja alakulatát a második számú európai futballsorozat döntőjébe. Ehhez pedig csütörtök este hatékony, gólerős játékra, s főleg győzelemre van-lenne szüksége a Hamburger SV-nek, amelynek otthonában rendezik majd meg május 12-én a döntőt – meglehet, hogy a házigazdák alakulata nélkül… Mert a Fulham harcossággal párosuló célfutballja elegendőnek bizonyulhat a kikötőváros legénysége ellen is, miáltal az angol klub története egyik legfényesebb sikerét ünnepelhetné – Gerával a soraiban.

A másik párban is gyakorlatilag középcsapatok találkoznak, hiszen az Európa Liga fináléjának kapujába eljutni jeles tett ugyan, ám mind a Liverpool, mind az Atlético Madrid botladozik saját nemzeti bajnokságában, ahol előbbi jelenleg a hatodik, utóbbi a tizedik helyet foglalja el csupán. Vagyis hovatovább egyedül a nemzetközi terep kínálja a sikerélményt mindkét félnek. Közülük a vendégegyüttesnél szerezhetett “fekete pontokat” az izlandi vulkánkitörés, tudniillik az európai légiközlekedés általános megbénulta nyomán az angol együttesre – a Liverpool-London-Párizs-Bordeaux-Madrid vonalon – sajátos “odüsszeia” várt úgy, hogy hétfő este még – amúgy győztes (3-0) – bajnokit vívott a West Ham Uniteddel.

A Pool spanyol mestere, Rafael Benítez irányításával a spanyol fővárosban is megpróbál nyerni, de ez hatalmas feladatnak tetszik a különben elképesztően kétarcú Atlético ellen, amely “csak” a Primera Divisiónban gyengélkedik, miközben a spanyol Király Kupában döntős, az Európa Ligában pedig az elődöntőbe verekedte magát, s nyilván nem akar megállni a finálé kapujában sem. E törekvésbe pedig nem fér bele a hazai botlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik