Sport

Három érmet nyertek a magyar vívók az Európa-bajnokságon

Purger Tamás / MTI
Pusztai Liza ezüstöt nyert az Európa-bajnokságon
Purger Tamás / MTI
Pusztai Liza ezüstöt nyert az Európa-bajnokságon
A bázeli Európa-bajnokságon női kardban Pusztai Liza ezüst-, férfi párbajtőrben Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert csütörtöki egyéni versenyben.

A csapatban világbajnok, egyéniben 2017-ben Eb-bronzérmes Pusztai Liza a sikeres csoportszakasz után a legjobb 32-ben kezdett a főtáblán. Ott azeri, grúz, olasz és spanyol ellenfélen keresztül jutott el a döntőig, amelyben egy újabb spanyollal vívott.

Az elején határozott volt, 4-1-re ellépett, de aztán elbizonytalanodott, és Celia Perez Cuenca sorozatban hét találatot adott. A 4-8-nál következő szünet után volt hat tus is a különbség, a magyar vívó azonban nem adta fel, esélye nyílt az egyenlítésre, végül 15-13-ra kapott ki. 13-14-es állásnál ritkán látható jelenet játszódott le, az akció után a spanyol hevesen ünnepelte győzelmét, Pusztai úgy vélte, hogy ő volt a támadó fél, a videózás pedig nem járt eredménnyel a tekintetben, hogy volt-e pengeérintkezés.

Végül az asszóvezető közölte, hogy nincs döntés, azaz maradt a 13-14 a táblán. A következő támadásnál viszont a spanyol már egyértelmű tust adott.

Vívás, Európa-bajnokság, női kard

1. Celia Perez Cuenca
2. Pusztai Liza
3. Araceli Navarro és Zuzanna Cieslar
… 17. Battai Sugár
… 30. Márton Anna
… 33. Szűcs Luca

A férfi párbajtőrözőknél Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert.

A főtáblára három magyar került fel, ők pedig a negyeddöntőig mindannyian lejutottak. Ott Andrásfi a világbajnoki címvédő, a világranglistán éllovas Koch Mátéval vívott, és 10-9-re győzött ráadástussal. A 2019-ben világbajnok 2021-ben olimpiai ezüstérmes, a nemzetközi rangsorban második Siklósi a svájci Alexis Bayard ellen nyert, majd az elődöntőben Andrásfival vívott a fináléért.

Az első két szakaszban szoros volt az állás, hol az egyik, hol a másik vívó vezetett. A harmadik három percben 7-7-nél Siklósi akciója volt pontos, de mindkét oldalra felkerült az eredményjelzőre a nyolcadik találat. Andrásfi ezt jelezte, vissza is vették tőle a pontot, Siklósi pedig megköszönte a gesztust.

Innentől egyoldalúvá vált a küzdelem, mert Siklósi felgyorsult, gyakorlatilag minden bejött neki, csuklóra talált, dobott szúrása és feltartó szúrása is pontos volt és a végéig hét találatnyira nőtt a különbség.

A döntőben a francia Luidgi Mideltonnal vívott. Az első perc passzívan telt el, majd a magyar párbajtőröző adta az első tust másfél percnél. Innentől a hosszú kezű, ruganyos francia fordított – az első szünet 1-2-nél következett -, majd elhúzott három tussal, de a második három perc végére Siklósi felzárkózott 6-5-re.

A harmadik szakaszban megint nőtt a különbség, Siklósi azonban a rá jellemző módon nem adta fel, 6-11-ről is képes volt visszakapaszkodni, pedig egyre jobban szorította az idő, azaz rendre kockáztatnia kellett, ráadásul a dinamikus francia is taktikusan vívott.

Tizenhat másodperccel a vége előtt 13-14 volt az állás, az egyenlítés azonban elmaradt, 13-15-tel zárult az asszó.

Vívás, Európa-bajnokság, férfi párbajtőr

1. Luidgi Midelton
2. Siklósi Gergely
3. Ian Hauri és Andrásfi Tibor
… 5. Koch Máté
… 82. Nagy Dávid

Ajánlott videó

Olvasói sztorik