Sport

A magyar teniszlegenda útját járja a 124 éve olimpiai ezüstöt nyert bringás

Hat héttel a párizsi olimpia megnyitója előtt nagy ajándékot kapott a francia sportélet: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy az 1900-as párizsi játékok egyik kerekpáros érmét 124 év elmúltával elveszi a britektől és Franciaországnak adja.

A férfiak 25 kilométeres versenyében Lloyd Hildebrand ezüstérmes lett, és mivel ő brit állampolgár volt, a NOB eredetileg a szigetországnak könyvelte el a dobogós helyezését.

„A legújabb kutatások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy bár Hildebrand brit állampolgár volt, Franciaországban született és nőtt fel, és egy francia klubban versenyzett az 1900-as párizsi olimpia előtt és után” – áll a NOB csütörtöki közleményében.

A Hildebrand által megszerzett érmet most Nagy-Britannia helyett Franciaországhoz írják jóvá az 1900-as játékok hivatalos nyilvántartásában és a NOB adatbázisában.

Az akkori sportolókat annak a nemzetnek a sportági szövetségéhez vették a nyilvántartásába, amellyel versenyeztek – a francia klubban tekerő brit Hildebrand esetében ezért lett most Franciaország a kedvezményezett.

A nemzeti olimpiai bizottságok ugyanis ekkor még nem vettek részt az akkreditációs folyamatban.

Annak idején így szerzett bronzérmet Tapavicza Momcsillo is, aki 1872. október 14-én a vajdasági Nádalján született, az általános és a középiskolát Újvidéken végezte, majd 1891-től Budapestre költözött és a Műszaki Főiskolán építészetet tanult.

Ugyan szerb származású volt, de az 1896-os, athéni olimpiára a Nemzeti Torna Egylet versenyzőjeként nevezett, súlyemelésben és birkózásban abszolút favoritként elvérzett, ám teniszben a harmadik helyen zárt, és Magyarországnak szerzett bronzérmet.

Kapcsolódó
A Tapavicza-rejtély: egy meggondolatlan magyar izomember olimpiai története
Bár nem lett kétszeres olimpiai bajnok, Tapavicza Momcsilló így is történelmet írt 1896-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik