Sport

„Van bennem még annyi akarat, hogy mindegy, mi történik körülöttem, odaállok és megcsinálom” – Csipes Tamara duplázott a kajakválogatón

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Az egyesben győztes Csipes Tamara és a mögötte második Gazsó Alida Dóra párosa nyerte pénteken a női K-2 500 méteres döntőt a kajak-kenusok válogatóversenyén, Szegeden, így már Gazsó is biztos olimpiai csapattag.

A honvédos duó tagjai egy nappal korábban az egyes mezőnyt is uralták és most sem hagytak kétséget afelől, hogy ki a legjobb. Már a rajtból is remekül jöttek el és végül több mint egy másodpercet vertek a mezőnyre.

A második helyen a Pupp Noémi, Fojt Sára, a harmadikon pedig a Lucz Anna, Hadvina Dóra duó ért a célba. A rajtlista alapján az első két helyen végzett egységek tagjai a versenyt záró 500 méteres négyesben együtt indulnak majd – mind a négy kajakos Csipes Ferenc csoportjában készül.

Női kajakban idén a mostani az egyetlen válogató. A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki csütörtökön hatodik lett egyesben, sem párosban, sem négyesben nem nevezett.

„Az elmúlt két hétben voltak hullámvölgyek, és igazából még csak most dolgozom fel a csütörtöki versenyt. Éreztem, hogy nagyon jó formában vagyok, de nem tudtam, hogy ez vajon kijön-e, mennyire tudok majd fejben odakoncentrálni” – értékelt az M4 Sportnak Csipes Tamara, aki csütörtökön minden idők legjobb időeredményét produkálta K-1 500-on.

Még mindig meg tudom lepni magamat és igazából ennek örülök a legjobban, nem is feltétlenül az időeredménynek. Hogy van bennem még annyi akarat, hogy mindegy, mi történik körülöttem, én odaállok és megcsinálom. Ezt szeretném továbbvinni Párizsig.

A kétszeres olimpiai bajnok hozzátette: párosban az előfutam nem sikerült jól, de aztán a döntő már „tök jó volt”.

„És úgy gondolom, hogy még ennél is több van bennünk” – fogalmazott Csipes Tamara.

Pénteken rendezték a szétlövést is, amely a Nádas Bence, Tótka Sándor kajak és a Kiss Ágnes, Nagy Bianka kenu kettes sikerét, ezzel mindkét páros bekerült a szintén Szegeden sorra kerülő Európa-bajnokságon induló keretbe és az olimpiai csapatba is.

Ugyanez érvényes a kajakos Kopasz Bálintra és a kenus Adolf Balázsra 1000 méter egyesben.

A pénteki első verseny mindjárt egy különcsata volt a Kurucz Levente, Opavszky Márk és a Nádas Bence, Tótka Sándor duó között, miután az első fordulót előbbi, a másodikat – a szerdait – pedig utóbbi nyerte K-2 500 méteren. A mostani verseny is óriási küzdelmet hozott, de a szélcsendben a rutinosabb Nádasék ezúttal nem adtak előnyt fiatal kihívóiknak és végül ismét ők nyertek – 35 századmásodperccel. A célba érkezve Nádas hatalmas csatakiáltást hallatott és lapátját a levegőbe emelve ünnepelt, Kuruczék pedig percekig a stégen ülve emésztették az újabb vereséget.

Mélyről jöttünk, a versenyek osztották nekünk a pofonokat a válogatóval, majd a világkupával, úgyhogy mentálisan össze kellett kapnunk magunkat. A szerdai siker óriási önbizalmat adott és most felszabadultan szálltunk vízre, tudtuk élvezni a pályát

– mondta az MTI-nek Nádas, kiemelve, hogy ezúttal nem volt szembeszél, így sokkal jobb pályát tudtak menni, mint szerdán. Az olimpiával kapcsolatban a Tokióban 200 egyesben aranyérmes Tótka úgy fogalmazott: az Eb után kapnak egy hét pihenőt, majd következhet a felkészülés.

A férfi egyesek 1000 méteres döntői nem hoztak meglepetést. A kenusoknál az első körhöz hasonlóan ismét a favorit Adolf Balázs győzött azok után, hogy két nappal korábban Hajdu Jonatánnal párosban is kivívta az olimpiai indulás jogát. Egyesben egy nemzetből ketten is rajthoz állhatnak majd Párizsban, így elképzelhető, hogy a Ferencváros négyszeres világbajnoka duplázni fog a játékokon.

„Még nem szoktam hozzá a nagy meleghez, most is nyűglődtem egy kicsit. Azt hittem, hogy nyugtatni fog az érzés, hogy kint vagyok az olimpián, de azért stresszeltem a futam előtt” – mondta a parton Adolf. „Az Eb-n is szeretnék jó tapasztalatokat gyűjteni. Aztán egy hét pihenő, majd egy kőkemény újraalapozás, és irány az olimpia, ahol szeretnék jó eredményt elérni”.

A kajakosoknál tulajdonképpen a mostani az egyetlen válogató, bár az ötkarikás bajnok Kopasz Bálint és a Tokióban mögötte második Varga Ádám a májusi, szegedi világkupán már összecsapott egymással, akkor Kopasz nyert hazai riválisa előtt. A középfutamban is Kopasz, Varga volt a befutási sorrend, a hármas fináléba rajtuk kívül Szántó-Szabó Tamás jutott be.

A döntőben aztán elmaradt a várt nagy csata, a győriek klasszisa, Kopasz erődemonstrációt tartva több mint négy másodpercet vert Vargára és 11-et Szántói-Szabóra.

„Rendkívül meleg van, Tokióban is hasonló volt, de felkészültem rá, figyeltem a sópótlásra, a dietetikusom pedig fantasztikus étrendet készített, ennek is éreztem a jótékony hatását.

Úgy érzem, a vk-hoz képest egy kicsit fejlődtem, szeretném tartani ezt a formát a jövő heti Eb-re, ami nem lesz könnyű. Az edzőm-anyukám, Demeter Irén is fantasztikus munkát végez, úgyhogy majd felkészít

– nyilatkozott Kopasz.

A női kenu kettesek 500 méteres olimpiai számának szétlövésében az első válogatón nyertes Bragato Giada, Benkucs Kíra és a szerdán őket legyőző Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros csapott össze egymással. A csata pikáns volt, miután Bragato és Nagy tavaly még együtt szereztek kvótát a duisburgi világbajnokságon, az idei szezonnak azonban már más-más párral vágtak neki.

Mindkét duó nagy lendülettel kezdte a pénteki versenyt, de aztán a szegediként hazai pályán versenyző Kissék féltáv után leszakították riválisukat és végül magabiztos győzelmet arattak.

„Hihetetlen ez az egész. Mindketten nagyon mélyről indultunk és most két nap alatt nagyon felgyorsultak az események. Még fel sem fogtuk igazán. Küzdős volt nagyon” – nyilatkozott Nagy Bianka.

Boros Gergely szakmai igazgató az MTI érdeklődésére elmondta: Kiss Ágnes sikerével az is eldőlt, hogy C-1 200 méteren nem lesz szétlövés az olimpiáért közte és Takács Kincső között, utóbbi is bekerült a párizsi csapatba.

Az Eb- és olimpiai válogató pénteken délután zárul a Maty-éri pályán. Magyarország 16 kvótával gazdálkodhat a párizsi olimpiára, hat férfi és négy női kajakossal, valamint három-három férfi és női kenussal. Az Eb-n induló válogatottat várhatóan hétfőn, az olimpiai csapatot pedig a tervek szerint július 2-án hirdetik ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik