Sport

Ha mindent megteszel, amit utálsz, világhírnév vár – gigakihívás előtt áll a magyar úszósport

Valamennyi beszámolót egyhangúlag fogadta el a Magyar Úszó Szövetség évi rendes közgyűlése, amelyen Wladár Sándor 2023-at értékelve elsősorban az Úszó Nemzet Programba bevont 36 ezer gyermek úszásoktatását, valamint a korosztályos világversenyeken elért sikereket emelte ki. A MÚSZ elnöke emellett hangsúlyozta, óriási kihívást jelent majd a következő években a fiatalok megtartása egy olyan sportágban, amely a modern sportokkal ellentétben továbbra is kőkemény kitartást és monotóniatűrést kíván.

Wladár Sándor elnök éves beszámolójában 2023 kapcsán emlékeztetett arra, hogy a 2022 őszén kirobbant energiaár-válság rövid időn belül – a Covid-lezárások után – másodszor is végveszélybe sodorta a magyar úszósportot, és ezen a rendkívüli kihíváson ismét a kormányzat segítségével sikerült úrrá lenni.

„A Sportállamtitkársággal közösen elértük, hogy a létesítménytámogatási program egész évben folytatódjon, így az uszodák jelentős többsége nyitva maradhatott. Nem tudok ennél egyértelműen fogalmazni: az üzemeltetőknek átadott sok milliárd forint kormányzati segítségnek köszönhetően életben maradtunk” – közölte a szövetség elnöke.

A 2023-ban elért eredmények kapcsán megjegyezte, nem a fukuokai volt minden idők legsikeresebb világbajnoksága, ugyanakkor saját maguknak tették magasra a mércét a fantasztikus edzőink és versenyzőink munkájának köszönhetően.

„Miközben a közvélemény leginkább csak az aranyakat jegyzi, mi pontosan tudjuk, hogy egy helyezésnek is mekkora értéke van, mennyi munka, mennyi álmatlan éjszaka, vég nélküli tervezés, áldozat van ezek mögött” – jegyezte meg.

Wladár Sándor kiemelte, hogy tavaly már 36 ezer gyermek vett részt az Úszó Nemzet Programban, amely bővült egy Híd névre keresztelt betétprogrammal is, amelyben a legtehetségesebb ÚNP-sek már plusz edzéseken vehetnek részt, és legjobbjaik a tavaly októberi Világkupán egy külön futamban a nagyközönség előtt is megmutathatták magukat.

A program kapcsán elhangzott:

Büszkeséggel kell eltöltenie mindannyiunkat, hogy immár három éve Egerszegi Krisztina a program nagykövete. Az ő neve, azt hiszem, bizonyíték és egyben garancia is arra, hogy jó irányba megyünk.

A MÚSZ elnöke végül egy szubjektív megállapításnak tűnő, a sportág számára mégis objektív kihívásokkal terhes jövőképet vázolt: „Látnunk kell, hogy változik a világ, az olimpizmus elmegy a show-elemek irányába, júniusban Budapesten például olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek breaktáncban, falmászásban, gördeszkában és BMX-ben. Igen, ezek is velünk egyenrangú sportok, és ezt el kell fogadnunk. Mindeközben az úszás egy monoton, embert próbáló sport, amelyben a kitartás, az alázat vezethet a sikerhez még a tízezredik méter után is…”

Úgy véli, az edzőknek kulcsszerepe van abban, hogy minden nap végig vezénylik az edzéseket, sokszor távol családjuktól, hetekig edzőtáborokban, hétvégeken versenyeken kell szolgálatot teljesíteniük.

„Kijelenthetem, hogy bennük megvan a munka tisztelete, az a belső vágy, hogy minden nap kihozzák magukból a maximumot, vagy még annál is többet. Már most, de az elkövetkező években biztosan erősödik a generációk harca, minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítva edzőink kommunikációs képességét, pedagógiai tudását, tapasztalatát.

Talán legnagyobb kihívása ez a magyar sportnak, a magyar úszósportnak az előttünk álló években.

Wladár Sándor mindenesetre egy, az úszósportot jellemző idézettel zárta beszámolóját: „Ha ráveszed magad arra, hogy megtegyél mindent, amit utálsz, a másik oldalon diadal és világhírnév vár.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik