„Büszke vagyok minden egyes eredményemre és érmemre” – lejárt az úszó eltiltása, akivel többen dobogóra se akartak állni

Letelt a doppingvétség miatti eltiltása, így jogilag nincs akadálya a visszatérésnek.

Visszatér az úszók közé a doppingvétség miatt eltiltott kínai úszó, Szun Jang.

A háromszoros olimpiai bajnok 2018 szeptemberében utasította segítőit, hogy törjék össze a vérmintáit, ezzel ellehetetlenítve az ellenőrzést. Utólag azt mondta, erre azért került sor, mert az ellenőrök nem tudták igazolni magukat. Szun ezután még indulhatott a 2019-es világbajnokságon, ahol a közönség nem kínai része folyamatosan fütyülte, riválisai közül pedig az ausztrál Mack Horton és a brit Duncan Scott is úgy tiltakozott szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra.

2020-ban végül nyolc évre tiltották el, amelyet a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) mérsékelt. Szun négy évvel és három hónappal az eltiltása után hivatalosan is újra versenyezhet.

Büszke vagyok minden egyes eredményemre és érmemre, amit pályafutásom alatt szereztem. Jelenleg csak abban reménykedem, hogy bátran oda tudok állni a rajtkőre

– nyilatkozta Szun Jang, aki 2012-ben Londonban első kínai férfiként nyert aranyat úszásban.

A 11-szeres nagymedencés világbajnok hozzátette, már négy évvel ezelőtt eldöntötte, hogy eltiltását követően folytatja a pályafutását. Nagy kérdés, hogy ezt milyen formában teszi majd, a párizsi olimpiára a kínaiak válogatóversenyét már megrendezték, ráadásul a helyi szabályok szerint nem lehet a nemzeti csapat tagja az, akinek valaha egy évnél hosszabb doppingeltiltása volt. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az ő esetében kivételt tesznek majd.

Kapcsolódó
A világ egyik legjobb úszóját már csak hazájában nem utálják
Szun Jang ünnepelt sztár Kínában, noha pályafutását végigkísérik a botrányok. Ki is ő és miért néz el neki annyi mindent a nemzetközi szövetség?