Sport

Boksz: háromszor ütötte le ellenfelét, mégsem lett világbajnok Ryan Garcia

Getty Images via AFP
Getty Images via AFP

Szombat este Ryan Garcia pontozással legyőzte Devin Haneyt Brooklynban, a WBC kisváltósúlyú világbajnoki címmérkőzésén, azonban mégsem lett világbajnok. Kérdés persze, hogy lehet ez? Utóbbi, a 25 éves Las Vegas-i Haney hibátlan mérleggel, 30 győzelemmel érkezett az összecsapásra, míg ellenfele, a szintén 25 éves és amerikai, Los Angelesből származó Garciának már volt egy veresége (25-1), 2023. áprilisában Gervona Davistől kapott ki.

Garcia a mérkőzést megelőző hetekben ugyan fogadkozott, de a pénteki mérlegelésen nem hozta a súlyát. Persze ez ugye profi boksz, ahol nem úgy szól a szabály, mint az amatőröknél, hogy aki túlsúllyal mérlegel, az ringbe sem léphet. Itt a shownak menni kell tovább.

Ugyanakkor a szabály szerint pont e pár deka többlet miatt nem szerezhetett világbajnoki címet Garcia, bármi is legyen az összecsapás vége.

A szakértők, szurkolók többsége pont ezért úgy állt a meccshez, hogy Garcia biztosan nincs, nem lesz abban a mentális állapotban szombat este, hogy megfelelő ellenállást tanúsítson az amúgy is favoritnak számító Haney ellen.

Aztán a kihívó mindenkire rácáfolt. Már a nyitó menetben egy balossal megfogta a világbajnokot, aki később összeszedte magát, és a hatodik menet végére talán már vezetett is a pontozóknál. De Garcia másképp gondolkodott. A 7., a 10. és a 11. menetben háromszor is padlóztatta ellenfelét és uralta a meccs második felét.

A záró gongot követően a pontozók 112-112, 114-110, 115-109 arányú többségi döntéssel Garciát látták jobbnak. Szóval Haney kikapott, viszont mégis megtarthatta a világbajnoki övét, mert Garcia pénteken nem tudott a limiten belül mérlegelni… Így azonban valamikor tutira lesz egy, még nagyobb érdeklődéssel várt visszavágó.

A mérkőzés bővebb összefoglalója itt látható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik