Sport

Elképesztő messzire dobta a kalapácsot a kanadai óriás

Tavaly, a budapesti atlétikai világbajnokságon óriási meglepetésre úgy nyert aranyérmet az akkor 21 éves Ethan Katzberg, hogy jószerivel még hazájában sem hallottak róla, még a döntőbe sem várták. A kanadai kalapácsvetőazóta azóta már esélyesként lép a dobókörbe, így tett szombaton Nairobiban is, ahol a WA Continental Tour Gold minősítésű nemzetközi versenyen óriásit dobott, 84,38 méterre szállt a kalapácsa, , a legkisebb dobása is 81,50-re szállt, míg kétszer dobott 83 méter felettit.

A férfi kalapácsvetés világcsúcsa szakállas. 1986. augusztus 30-án, Stuttgartban Jurij Szjedih repítette 86,74 méterre a kalapácsát. Azóta megközelíteni sem tudták ezt az eredményt. (Az ukrán atléta 2021-ben, meglehetősen fiatalon, 66 éves korában hunyt el.) Ma már nyugodt szívvel kjelenthető, az ukrán sportoló még abban az idpőszakban ért a csúcsra, amikor a doppingellenőrzés nem volt olyan szigorú. Mára azonban olyan szintre fejlődött a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA ellenőrzése, hogy aki az utóbbi években már stabilan hozni tudta a 80 méteres feletti dobásokat, az jó eséllyel éremben reménykedhetett.

Ezért is óriási eredmény Katzberg szombati 84,38 métere, még ha Szjedih világcsúcsánál bő két méterrel kevesebb is. Hovatovább 2008 óta nem dobott senki ekkorát.

Az SzPresz hírszolgálat Halász Bencénél, a lagjobb magyar kalapácsvetőnél érdeklődött a hatalmas dobás kapcsán. A kétszeres világbajnoki bronzérmes magyar kalapácsvető a háromhetes ciprusi edzőtáborozása után az olimpiai felkészülés még azon fázisában van, amikor az erőfejlesztésen és a dobások technikai kivitelezésén van a fő hangsúly. Május 18-án lesz az első komoly versenye Chorzowban. Halász a kanadai pazar eredményére úgy reagált:

„A fiatalok nagyon belehúztak idén. Előbb a 21 esztendős diszkoszvető litván Alekna, aki 38 éves világcsúcsot megdöntve 74.35 métert dobott. Most pedig itt van ez a majdnem kétméteres kanadai srác, akinek az áprilisi 84.38-as eredményére kevesen számíthattak. Meglepően gyors a fejlődésük, de a nagy versenyek csak júniusban és augusztusban következnek, előbb a római Európa-bajnokság, majd a párizsi olimpia. Járom tovább a magam útját, egyetlen versenyt sem tekintek előre lefutottnak. Nekem is egyre jobban megy a dobás is.

Annak ellenére, hogy a technika finomítása csak májusban kezdődik, máris 3-4 méterrel jobb vagyok, mint tavaly ilyenkor. Bízok magamban és az edzőimben, a munkában és kitartásomban. Javítani szeretnék a 80.92 méteres egyéni csúcsomon, ugyanolyan jól szerepelni a római Eb-n, mint legutóbb Münchenben, az olimpián pedig előbb a döntőbe jutni, majd harcba szállni a dobogós helyért csatázó ellenfeleimmel

– mondta Halász Bence.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik