Sport

Összetörte magát a világelit, borda- és csigolyatörések a baszk körversenyen

Hatalmas, ráadásul súlyos, több világlasszist is érintő  tömegbukás történt a Baszk országúti kerékpáros körverseny 4. szakaszán, 36 kilométerre a céltól, amikor az egyik versenyző lejtmenetben nagy sebességnél elesett, ez pedig olyan láncreakciót indított be, hogy mögötte szinte mindenki bukott.

Az eset következtében többek között a kétszeres Tour de France-győztes Jonas Vingegaard (Team Visma | Lease a Bike), valamint Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step) is feladta a viadalt, mindkettőjüket kórházba szállították. A délután folyamán aztán egyre másra érkeztek a kórházi jelentések. Ezek szerin:

  • Jonas Vingegaard kulcscsont- és 7 bordatörést,
  • Remco Evenepoel kulcscsont- és lapockatörést,
  • Jay Vine csigolyatörést szenvedett,
  • Steff Crasnél légmell alakult ki, de a borda- és csigolyatörést is diagnosztizáltak, míg
  • Sean Quinn szegycsonttörése mellet agyrázkódást kapott.
  • Primoz Roglic törés nélkül, de horzsolásokkkal, zúzódásokkal úszta meg, de a versenyt a többiekhez hasonlóan ő is feladta.

A Valter Attilát is foglalkoztató Visma-Lease a Bike csapatának pénteki tájékoztatása szerint versenyzőjük, a 27 éves Vingegaard az éjszakát a kórházban töltötte, ahol „jót aludt”, és stabil állapotban van, de egyelőre kérdéses, hogy ott lehet-e a az idei Tour de France rajtjánál.

A tömegbukás után a szervezők úgy döntöttek, hogy semlegessé nyilvánítják a szakaszt, azaz az összetett eredményébe nem számít bele a csütörtöki etap.

Ettől még a sok kiszálló okán az összetett versenyben a dán Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) vette át az első helyet, aki érthető okokból a díjátadón nem öltötte magára a megkülönböztető trikót – számolt be a velo.hu.

A Baszk Körverseny Vitoria Gasteiz és Amorebieta Etxano között egy 175,9 kilométeres, dimbes-dombos etappal folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik