Sport

Dopping: nyolc évre eltiltották a világbajnok magyar kajakost

MTI
MTI

A 2015-ben U23-as világbajnoki aranyérmet szerző Horváth Bence 2023 júniusában a válogató verseny után megtagadta a mintaadást, amiért nyolc év eltiltást kapott – olvasható a Magyar Antidopping Csoport oldalán.

A 32 éves sportoló eltiltása azért ilyen súlyos, mert többszörösen visszaeső.

Az első esete 2016-ban történt, amikor Szomolányi Mátéval kettesben ugyan kivívták a jogot a 2016-os riói olimpiai részvételre, ám mivel korábban több mintavétel együttes elemzése arra engedett következtetni, hogy atipikus szert, szintetikus növekedési hormont használtak, mégsem mehettek.

Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, a MACS sem indított eljárást, a szövetség fegyelmi eljárás kezdeményezett ellenük, majd elővigyázatosságból visszavonta a riói indulási jogukat – helyettük Molnár Péter és Tótka Sándor utazhatott az ötkarikás játékokra. A két kajakos perelt, aminek hatására év végén a fegyelmi bizottság másodfokon felmentette őket, nem kaptak eltiltást.

Másodjára Horváthot már egy színtiszta doppingeset okán

fosztották meg 2018 áprilisában a 2017-es racicei világbajnokságon, majd a plovdivi Európa-bajnokságon nyert K1-200 méteres ezüstérmeitől.

A kajakos szervezetében 2017. június 12-én, egy versenyen kívüli ellenőrzésen doppingszert, szintetikus EPO-t találtak – a sportoló természetesen nem ismerte el a szer használatát. Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping csoport vezetője ekkor honlapunknak úgy magyarázta az esetet, hogy a vizsgálatok egyértelműen kimutatták a szer használatát, és mivel a szintetikus EPO jobbára intravénásan juthat be a szervezetbe, elképzelhetetlen, hogy véletlenül került bele a versenyző doppingmintájába. A kajakost ekkor visszaesőként négy évre tiltották el.

Horváth 2023-ban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a hosszú kihagyás után 31 évesen visszatért. A Magyar Nemzetnek akkor úgy nyilatkozott:

Januárban aztán elkezdtem edzeni. Helyesebben lejárogattam a konditerembe. Nem azzal a céllal, hogy újra sportoljak, pláne, hogy kajakosként visszatérjek, hanem hogy nyárra mégis kinézzek valahogy, a hasamon a hurkák már engem is zavartak… Magam is meglepődtem, hogy milyen gyorsan visszatért az erő az izmaimba. Májusban aztán néztem a tévében a szegedi világkupát, s láttam, hogy milyen időket eveznek a többiek. Úgy döntöttem, kipróbálom, mire vagyok képes lényegében edzés nélkül. … Két olimpia kiesett az életemből. Az egyiket elvették tőlem, a másikat én rontottam el. Hét éve elképesztő formában voltam, állítom, két éremmel tértem volna haza Rióból, s ha nem csinálok hülyeséget Tokióban akár én nyerhettem volna. Noha harmincegy éves vagyok, még mindig fiatalnak érzem magam, szeretnék kijutni a párizsi olimpiára.

Horváth mindezek okán „nem tudta elnyomni magában a késztetést, hogy elinduljon a második válogatón”, ez volt tavaly júniusban, amely után azonban ki tudja miért, megtagadta a mintavételt. Ezzel doppingvétséget követett el, így többszöri visszaesőként immár nyolc éves eltiltás vár rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik