Sport

„A Szajna nem úszásra való” – a sportolók egészségét félti az olimpiai címvédő

Mauro Pimentel / AFP
Mauro Pimentel / AFP

A nyíltvízi úszásban olimpiai aranyérmes és a nyári, párizsi játékokon címvédőként induló brazil Ana Marcela Cunha aggodalmának adott hangot a Szajna vízminősége miatt, írja az MTI.

Kritikus nyilatkozata azt követően jelent meg, hogy a folyóban, ahol a nyíltvízi versenyeket és a triatlonosok úszószámait rendezik majd, többször is a kórokozó baktériumok megnövekedett koncentrációját észlelték, emiatt már sportrendezvényeket kellett törölni, s a közelmúltban újfent kétségeket ébresztő értékeket mértek.

Mindez aggodalomra ad okot. Tavaly nem voltak tesztversenyek a vízszennyezés miatt, de a szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy az olimpiai viadalokat a folyóban rendezzék meg. Szükség van tartalék tervre, mert a Szajna nem úszásra való

– nyilatkozta Cunha, aki a tokiói olimpián győzött 10 kilométeren és többszörös világbajnok.

A brazilok klasszis sportolója hozzátette, hogy nem akarja lekicsinyelni a francia főváros fő folyójának történelmi súlyát, és tisztában van vele, hogy miért ragaszkodnak a házigazdák a históriai helyekhez közeli versenyhelyszínekhez:

Azt is megértem, hogy milyen fontos az III. Sándor híd és az Eiffel-torony, de úgy gondolom, hogy a sportolók egészségének kell az első helyen állnia

– mondta a 31 esztendős Cunha.

Kapcsolódó
Mocsai Lajos: Életem három pillére a család, az egyetem és a kézilabda
Vasárnap ünnepli 70. születésnapját a mesteredző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik