Sport

Szexelt a barátjával, miatta produkálhatott pozitív mintát a világbajnok

KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP
Ysaora Thibus mindent elkövet, hogy ott lehessen a nyári olimpián
KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP
Ysaora Thibus mindent elkövet, hogy ott lehessen a nyári olimpián

Akadt már sok vicces, hihetetlen és elgondolkodtató, doppingolással kapcsolatos indok, ezek sorába most beállt Ysaora Thibus, a franciák olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívója is. A guadeloupe-i születésű, 32 éves sportoló január 14-én produkált pozitív tesztet, ezért a párizsi olimpia egyik esélyesének versenyzési jogát azonnali hatállyal felfüggesztették.

Thibus kérte a B minta elemzését, miközben teljes értetlenségéről és megdöbbenéséről tájékoztatta a szövetséget, tagadva, hogy bármilyen szándékos doppingcselekményt elkövetett volna.

A 32 éves vívó szervezetében az úgynevezett szelektív androgénreceptor-modulátorok közé tartozó enobosarmot (ostarine) találták, amely hasonlóan működik, mint az anabolikus szteroidok, azaz növeli a fizikai állóképességet. Emellett felgyorsítja a csontok és inak újjáépítésének, valamint az edzés utáni regenerációnak a folyamatát, segít az izombántalmak kezelésében.

Határozottan tagadom, hogy valaha is doppingoltam volna. Ezt bizonyítja több tucat idén elvégzett teszt negatív eredménye

– nyilatkozta, hozzátéve, harcolni akar a jó híréért.

Thibus és ügyvédje új lehetséges megoldással állt elő, a sportoló szerint a barátja, az amerikai tőrvívó világbajnok, Race Imboden okolható a történtekért.

A francia vívó szerint az ostarin biztosan a partnerével való érintkezés során került a szervezetébe, még pedig úgy, hogy Imboden illegális szert vett be, nem sokkal a közösülés előtt. A keresztfertőzés tehát a testnedvek cseréje révén következett be, állítja.

Ilyen védekezéssel már többen megúszták: 2009-ben a francia teniszező, Richard Gasquet azzal védekezett, hogy egy kokaint használó nővel csókolózott, 2016-ban pedig a kanadai rúdugró, Shawn Barber hasonlóról, egy kokainista prostituáltról számolt be. Mindkettőjük kokaintesztje pozitív lett, ám végül felmentették őket.

Thibusnak július 8-ig kell tisztáznia magát, hogy legyen esélye az olimpiai részvételre.Az biztos, hogy az éremvárományosok között tartják számon, hiszen az eddigi eredményei szenzációsak: a tokiói olimpián ezüstérmes volt csapatban, a 2022-es kairói vébén világbajnok egyéniben, de ezen kívül van még három vb-ezüstje, hat vb-bronza, öt Európa-bajnoki második és nyolc Európa-bajnoki harmadik helyezése.

Kapcsolódó
Elismerte doppingolását a válogatott hokis, kirúgta a Fradi
Szerződést bontott a klub a csatárral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik