Sport

Martinból Veronica – senki sem ismerte fel az Eb-ezüstérmes rúdugrót

Atlétasztárok, régi hősök és szakemberek gyűltek össze Stockholmban egy atlétikai gálavacsorára, amelyen megjelent egy egykori Európa-bajnoki ezüstérmes rúdugró is, aki 18 év óta először fogadta el a meghívást. De elmondása szerint senki sem ismerte fel. Nem véletlenül.

2000 és 2001 között Martin Eriksson tartotta a svéd rúdugrórekordot 580 centiméterrel. A hazai bajnokságban háromszor nyert szabadtéren, háromszor pedig fedett pályán, legnagyobb nemzetközi sikereként pedig a 2000-es, genti fedett pályás Európa-bajnokságon – az izraeli Aleksandr Averbukh mögött – ezüstérmet szerzett 570 cm-es teljesítménnyel.

Az idei atlétikai gálavacsorán való felbukkanása valóban unikumnak számított.

Minden évben kaptam meghívót e-mailben, és most úgy gondoltam, kipróbálom. Jó móka olyan emberekkel találkozni, akiket rég nem láttam. De egy kicsit nehéz is. Mindig el kell magyaráznom, hogy ki vagyok, mert senki sem ismer fel

– nyilatkozta az Expressennek.

Az ok igen egyszerű: Martin egy sikeres hormonterápiának köszönhetően évek óta Veronicaként él.

„Általában azt mondom, hogy «találd ki, ki vagyok!». És látom, ahogy pokolian gondolkodnak. A legtöbben nem ismerik a történetem.”

Eriksson négy évvel ezelőtt beszélt először a nem- és névváltoztatásáról, de azt mondta, próbálta mindig is kerülni a nyilvánosságot.

Nem sokan vesznek észre különbséget, amikor találkoznak velem. Ugyanaz vagyok a felszín alatt, csak a homlokzaton csiszoltam kissé

– mondta.

Eriksson az 1990-es években doktorált számítógépes technológiából, abban az időben, amikor a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatosan még csak elméletek voltak, de semmi sem működött. Manapság tanácsadóként dolgozik.

„Mára a számítógépek olyan gyorsak lettek, hogy mindenki megbirkózik a mesterséges intelligenciával. Némi keserűséggel látom, milyen könnyű mindenkinek megtennie azt, amiben valaha egyedülálló voltam” – mondta.

Napjainkra eltávolodott attól a sportágtól, amelyben egykor Európa egyik legjobbja volt, mostanság leginkább már csak jégkorongot néz. Ugyanakkor örül, hogy Svédországban fellendült a rúdugrás iránti érdeklődés, egy bizonyos Armand Duplantisnak köszönhetően.

„Félelmetes, hogy van egy ilyen fickónk, aki a legjobb a világon. Egyszerűen nem értem, hogy csinálja. De nem lehet a mesterséges intelligencia terméke, az soha nem tudott volna ilyen jót alkotni” – viccelődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik