Sport

„A legjobbaknak kell játszaniuk a sportág legnagyobb színpadán” – visszatérnek az NHL-sztárok a téli olimpiára

Patrick Smith / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
McDavid először szerepelhet az olimpián
Patrick Smith / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
McDavid először szerepelhet az olimpián

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) bejelentette, hogy csapatai elengedik a játékosokat a 2026-os, milánói, valamint a négy évvel későbbi téli olimpiára is.

„Fel kell ismerni, hogy ez mennyire fontos a játékosok számára” – mondta Gary Bettman, az NHL első számú vezetője, miután megszületett a megállapodás a játékosszakszervezettel, a nemzetközi szövetséggel (IIHF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB). „A klubtulajdonosok részéről mindenki úgy érezte, hogy ez a helyes lépés. A döntés tényleg a hokisok akaratából fakadt”.

Az egyezségnek köszönhetően több mint egy évtized után lehetnek ott az olimpián a világ legerősebb bajnokságának jégkorongozói, ugyanis legutóbb 2014-ben, a szocsi játékokon szerepeltek az NHL-es játékosok.

Szocsiban Kanada a svédeket verte a döntőben:

Ennek nyomán olyan korszakos sztárok, mint a kanadai Connor McDavid, vagy az amerikai Auston Matthews először lehetnek olimpikonok.

Úgy érzem, rendkívül fontos volt, hogy a jégkorong visszatérjen az olimpiára. Ha a játék növekedéséről, fejlődéséről beszélünk, akkor a legjobbaknak kell játszaniuk a sportág legnagyobb színpadán. Ez pedig az olimpia

– mondta a jelenlegi legjobbnak tartott McDavid, az Edmonton Oilers csapatkapitánya.

„Sikerült” – összegzett mosolyogva Luc Tardif, az IIHF elnöke, aki kifejtette, kétéves munka eredménye a megállapodás, de az események az elmúlt hat hónapban gyorsultak fel. A sportvezető arról is beszámolt, hogy jövő héten megvitatják az orosz és a fehérorosz válogatott részvételét a 2025-ös világbajnokságra vonatkozóan.

A milánói-cortinai téli olimpiát 2026. február 6. és 22. között rendezik, a 2030-as téli játékok házigazdáját pedig várhatóan idén jelöli ki a NOB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik