Sport

„A fenébe, ti mocskos disznók!” – Valijeva eltiltása miatt háborog az orosz sportélet

Kazuki Wakasugi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Lehet, a négyéves eltiltással véget is ér Kamila Valijeva pályafutása
Kazuki Wakasugi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Lehet, a négyéves eltiltással véget is ér Kamila Valijeva pályafutása
Az Egyesült Államok műkorcsolyacsapata kapta meg a 2022-es, pekingi téli olimpia aranyérmét, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt hétfőn négyéves eltiltással sújtotta Kamila Valijevát. Közben Oroszországban óriási a felháborodás, azt mondják, ezzel a fiatal sportoló lemondhat a későbbi komoly pályafutásról.

A 17 éves orosz sportoló versenyzési jogának felfüggesztése 2021. december 25-től érvényes, így elvesztette az olimpiai játékokon elért eredményeit, és a vele győztes orosz csapatot megfosztották az aranyérmétől. Valijeva egyéniben negyedik lett.

Orosz lapok arra figyelmeztettek, az eltiltás csupán 2025-ben ér véget, arra pedig még nem volt példa, hogy műkorcsolyázók két év leállás után sikeresen térjenek vissza.

A csapatverseny végső sorrendjét az olimpia óta nem hirdették ki. Hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte az amerikai tagszervezettel, hogy utólag a 65 pontot gyűjtött Egyesült Államok együttesét hirdeti ki győztesnek. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) kedden tudatta, hogy a harmadikról a második helyre fellépő, 63 pontos japánok mögött Oroszországot illeti meg a bronzérem, mert noha Valijeva kizárásával az összpontszáma 74-ről 54-re csökkent, így is megelőzi az 53-mal végzett Kanadát.

Megszólalt az ügyben a világ legsikeresebb edzője, Tatyjana Taraszova is, akinek tanítványai nyolc olimpiai aranyat és 41 világ- és Európa-bajnoki elsőséget nyertek pályafutása során.

A fenébe, ti mocskos disznók! Országunkkal szembeni összes haragotokat egy kislányon töltitek ki

idézte szavait a RIA Novosztyi.

A sakkvilágbajnok Anatolij Karpov a nemzetközi Sportdöntőbíróságot támadta.

„A CAS megléte Juan Antonio Samaranch hibája” – nyilatkozta, utalva arra, hogy a szervezetet 1984-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnökének kezdeményezésére hozták létre.

„Ez nem bíróság, hanem a nevetség tárgya. Úgy tűnik, voltak ellenségek, akik el akarták távolítani Valievát. Egyértelmű, hogy egyedülállóan tehetséges sportoló, és mindenki számára világos, hogy tiszta” – tette hozzá.

Az Orosz Olimpiai Bizottság kedden kora délután bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a CAS-hoz a csapatverseny végeredményének a felülvizsgálata érdekében.

Valijeva kezdettől ártatlannak vallotta magát. A felmentését elérni akaró védői többek között arra hivatkoztak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult, emellett a pozitív minta, amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny.

Az is érv volt Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amelyet kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításában. Az orosz doppingellenes ügynökség korábban felmentette.

Kapcsolódó
A 17 éves műkorcsolyázó doppingvétsége miatt bukja az olimpiai aranyat az orosz csapat
Nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a tiltott szer véletlenül került a szervezetébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik