Sport

Djokovic után a kétszettes hátrány sem állította meg az Australian Open új bajnokát

Martin KEEP / AFP
Martin KEEP / AFP

Jannik Sinner nyerte az Australian Opent, miután a vasárnapi fináléban öt játszmában legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet, és megszerezte első Grand Slam-serlegét.

A Melbourne-ben 2021-ben és 2022-ben is döntős orosz ezzel zsinórban harmadik évben kapott ki az utolsó meccsen, hat GS-döntőjéből pedig az ötödiket veszítette el. Egyébként az idei döntő volt az első 2005 óta, amelyben Roger Federer, sem Rafael Nadal, sem Novak Djokovic nem szerepelt.

Medvegyev valósággal nekiesett ellenfelének, 35 perc alatt elintézte az első szettet, majd a következőben is kétszer brékelni tudott, így hamar hatalmas előnyre tett szert. Csakhogy az orosz játékos a harmadik szettre már elfáradt ebben a rohanásban, Sinner pedig látványosan hosszabb labdamenetekkel játszott. Érdemes észben tartani, hogy Medvegyev 20 órát volt pályán a tornán, míg az olasz 15 órát sem, így a fáradtsághoz ez is hozzá járhatott.

Sinner taktikája bevált, előbb szépítet, majd egy idegőrlő szett következett, amely csaknem egy óráig tartott. Az adok-kapokból végül jól jött ki az olasz teniszező és 5:4-nél egy brékkel egyenlített. Az ötszettes, mindent eldöntő játszma már 3 órányi küzdelem után érkezett el, de meglepően gyorsan vége lett, miután Sinner 3:2-nél brékelt és a megőrzött előnnyel megnyerte az Australian Open döntőjét.

A 11. tornagyőzelmét begyűjtő Sinner pályafutása első Grand Slam-trófeáját nyerte, valamint 3,15 millió ausztrál dollárt pénzdíjat. Adriano Panatta 1976-os Roland Garros-diadala óta ő az első olasz férfi GS-bajnok.

Végeredmény – Australian Open, férfiak, döntő

Jannik Sinner (olasz, 4.)-Danyiil Medvegyev (orosz, 3.) 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik