Sport

Emberölés vagy tragikus baleset? – ez a Pistorius-ügy örök kérdése

STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Oscar Pistorius testvérei felé fordulva a pretoriai bíróságon 2013-ban.
STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Oscar Pistorius testvérei felé fordulva a pretoriai bíróságon 2013-ban.
2013. február 14-én a dél-afrikai modell, Reeva Steenkamp emberölés áldozata lett. Bár lassan 11 év telt el a tragikus eset óta, a mai napig csak egyetlen valaki tudhatja biztosan, hogy mi történt azon a napon: Oscar Pistorius, hatszoros paralimpiai bajnok futó, Steenkamp akkori párja és gyilkosa. Pistoriust 13 év és 5 hónap börtönbüntetésre ítélték, de 9 év után feltételesen szabadulhatott nemrég, hogy a büntetéséből hátralévő időt már a nagybátyja villájában tölthesse le. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy ki volt Reeva Steenkamp, mi történhetett a gyilkosság éjjelén, valamint hogyan zajlott az ítélethozatal, és mi vár most a paraatlétára.

Reeva Steenkamp és Oscar Pistorius 2012 novemberében lettek egy pár. Steenkamp modellként dolgozott, valamint egy realityműsorban szerepelt, Pistorius pedig világszerte ismert paralimpikon volt akkoriban, túl élete legnagyobb sikerén, a londoni olimpián és paralimpián: előbbin sikerült első amputáltként rajthoz állnia és elődöntőig jutnia 400 méteren, utóbbin két arany- és egy ezüstérmet nyert.

A pár közötti üzenetek, valamint Steenkamp barátainak és családtagjainak visszaemlékezése alapján a modell és a paraatléta nem élt harmonikus kapcsolatban. Steenkamp édesanyja, June Steenkamp elmondása szerint a szakítás szélén álltak, amikor Pistorius megölte a barátnőjét: „A lányom bevallotta nekem, hogy soha nem feküdtek le egymással. Ugyan egy ágyban aludtak, de a lányom félt erre a szintre léptetni a kapcsolatukat. Úgy nem akart együtt lenni Oscarral, hogy nem volt biztos kettejükben. Azt hiszem, hogy a kapcsolatuk a végéhez közeledett, és a lányom a szíve mélyén azt gondolta, ez a kapcsolat egyikőjüket sem teszi boldoggá.”

WALDO SWIEGERS / AFP Oscar Pistorius és Reeva Steenkamp Johannesburgban 2013. január 26-án.

A tárgyalás során egy telefonokra szakosodott szakértőnek 35 ezer 654 oldalnyi üzenetet sikerült kinyernie Steenkamp telefonjából. A bemutatott üzenetváltások között találni olyat, ami azt támasztja alá, hogy az áldozat félt Pistoriustól:

Néha félek tőled, a reakcióidtól, és attól, ahogy rám förmedsz

– írta egyszer Steenkamp az atlétának.

Az üzenetek között Pistorius féltékenységre való hajlama is megmutatkozik: „Kettős mérce van a kapcsolatunkban. Öt másodpercenként hallom, hogyan randiztál egy másik csajjal. Tényleg rengeteg emberrel randiztál, mégis felhúzod magad, ha megemlítek egy vicces történetet egy korábbi, hosszú távú kapcsolatomból.”

Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a szakértő szerint az áldozat és a tettes közötti üzenetváltások 90 százaléka normális, szeretetteljes beszélgetés volt.

Ki volt Reeva Steenkamp?

Steenkamp 1983-ban született Fokvárosban, később a családjával Port Elizabeth-be költözött. Kiskorában imádott lovagolni, de végül egy baleset következtében fel kellett hagynia a sportággal a húszas évei elején.

Egy katolikus általános és középiskola elvégzése után jogot végzett a Nelson Mandela Metropolitan Egyetemen. Az volt az álma, hogy majd ügyvédként dolgozzon, ugyanis szívügyének tekintette a családon belüli erőszak áldozatai melletti kiállást. Az országos ismertséget a modellkedés hozta meg számára: 2011-ben és 2012-ben is a „világ 100 legszexibb nője” közé választotta őt az FHM magazin, aminek a címlapján is többször látható volt.

A modellkedés mellett jogi asszisztensként dolgozott és tévéműsorokban, realitykben szerepelt, mígnem 2013-ban, Valentin-napon Oscar Pistorius lelőtte.

ALEXANDER JOE / AFP Reeva Steenkamp rokona tartja kezében a modellről készült képet a Port Elizabeth-ben tartott temetésen 2013. február 19-én.
Waldo Swiegers / Sunday Times / Gallo Images / Getty Images Golyónyomok a fürdőszoba csempéjén, ahol Oscar Pistorius lelőtte Reeva Steenkampet.

Aznap éjjel

Teljes bizonyossággal ezt az egy dolgot tudhatjuk: 2013. február 14-én Reeva Steenkampet Oscar Pistorius lelőtte. A hét hónapos, világszerte élőben közvetített, folyamatos médiafigyelem közepette zajló tárgyalás során végül Pistoriust elítélték emberölés miatt,

de azt a mai napig csak ő tudhatja, hogy mi is történt akkor pontosan.

Pistorius azt elismerte, hogy az általa leadott lövések következtében halt meg a barátnője, de az ellene felhozott emberölés vádjában végig ártatlannak vallotta magát, balesetként hivatkozva az akkor történtekre. Tanúvallomása szerint az éjszaka közepén zajt hallott a mosdóból, amit egy betörőnek tulajdonított. Ekkor kapta fel a Steenkamppel közös ágyuk alatt lévő fegyvert, és elindult a fürdőszoba felé. Pistorius négy lövést adott le zárt ajtón keresztül a fürdőben lévő barátnőjére, akit ebből három talált el: egy a fején, egy a karján és egy a csípőjén. Elmondása szerint betörőnek hitte a barátnőjét, és bepánikolva lőtt, majd miután rájött, hogy Steenkamp van az ajtó mögött, betörte azt és a segítségére sietett.

Ezzel szemben az ügyészség álláspontja az volt, hogy Pistorius valójában csak kitalálta, hogy betörtek hozzá, és egy késő éjjeli veszekedés után ölte meg Steenkampet. Továbbá kifogásolták az atléta történetében azt, hogy miért nem ellenőrizte le Steenkamp hollétét, mielőtt a fürdőszoba felé indult, ha azt gondolta, hogy egy veszélyes betörő van a házban. További gyanúra adott okot, hogy Pistoriusnak a fürdőszoba felé az ágy azon oldala mellett is el kellett mennie, ahol Steenkamp aludt, így láthatta, hogy a barátnője nincs ott mellette.

Pistorius válasza erre az volt, hogy az éjszaka közepén felébredve éppen kiment a teraszra, hogy behozzon egy ventilátort, amikor meghallotta a fürdőből azokat a hangokat, megijedt és bepánikolt, visszarohant az ágyához a fegyveréért, mindeközben pedig azt feltételezte, hogy a barátnője az ágyban van. Pistorius vallomása szerint csupán akkor jött rá, hogy Steenkamp lehet a fürdőszoba ajtó mögött, amikor a lövések leadása után látta, hogy a barátnője nem fekszik az ágyban. Elmondása szerint, miután erre rájött, kétségbeesetten próbálta betörni a bezárt ajtót egy krikettütővel.

Az ügyészség álláspontja szerint a mindössze pár hónapja együtt lévő pár az éjszaka folyamán veszekedett, amely során Steenkamp a fürdőbe menekült, a dühös Pistorius pedig megölte őt. Ezt a feltételezést támasztotta alá a szomszédok tanúvallomása is, miszerint női sikolyokat hallottak Pistorius házából hajnal három óra körül, mielőtt dörrenő hangokra lettek figyelmesek. A védőügyvédek szerint a sikolyok Pistoriustól származtak, miután rájött, hogy nem egy betörőre, hanem a barátnőjére lőtt, a dörrenések pedig a krikettütő hangjai voltak, amivel Pistorius a fürdőszoba ajtaját ütötte.

A vád először szándékosan elkövetett emberölés volt, mivel az ügyészség szerint Pistorius még arra is időt fordított, hogy a műlábait felcsatolja, amit nem tett volna meg, ha valóban pánikba esik, mert azt gondolja, hogy egy veszélyes betörő van a házban.

Ezt a vádat a védőügyvédek végül cáfolták az ajtón levő golyónyomok becsapódási szögének vizsgálatát követően, ami bizonyította, hogy Pistorius a lábprotézisei nélkül adta le a lövéseket.

Siphiwe Sibeko – Pool / Getty Images Oscar Pistorius lábprotézis nélkül sétál át a tárgyalótermen a 2016-ban tartott újbóli meghallgatása során.

Út a cellából a villáig

Pistoriust 2014-ben emberölésért első fokon öt év börtönre ítélték, de egy évvel később a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt, és a vádat gyilkosságra változtatva hat évre emelte a büntetését. Az ügyészség fellebbezett, mondván az ítélet túl enyhe, a legfelsőbb bíróság pedig 2017-ben végül 13 év és öt hónap börtönbüntetésre ítélte a sportolót. Az ítéletben az eredetileg vádként megfogalmazott, szándékosan elkövetett emberölést nem találták bizonyítottnak, és nem mondták ki, hogy Pistorius abban a tudatban lőtt, hogy Steenkampet fogja eltalálni, de nem fogadták el a paraatléta érvelését sem, miszerint önvédelemből adta le a lövéseket. A jogerős ítélet végül emberölés lett (third degree murder – ez a kategória a magyar büntetőjogban nem létezik, a megnevezés azt takarja, amikor valaki tisztában van azzal, hogy a cselekedetével valószínűleg halált okoz).

Azonban a rá kiszabott 13 évből nem kell mindet rács mögött letöltenie: a volt sportoló most a büntetésének félidejénél feltételesen szabadulhat (Dél-Afrikában, ha a bűncselekmények elkövetése után kiszabott börtönbüntetés időtartamának felét letölti valaki, akkor szigorú feltételek mellett kiengedhetik a börtönből).

Ugyan feltételesen szabadlábra kerül a hatszoros paralimpiai aranyérmes, de szigorú megkötésekkel: nem hagyhatja el Pretoria területét, indulatkezelési terápiára kell járnia, és a hatóságok követik majd a mindennapjait.

Emellett a következő 5 évben nem ihat alkoholt, nem adhat interjúkat, és meghatározott időpontokban otthon kell tartózkodnia. Amennyiben Pistorius megszegi az előírásokat, vissza kell vonulnia a börtönbe.

Kim LUDBROOK / POOL / AFP Oscar Pistorius a pretoriai bíróságon 2016-ban.

A büntetésének hátralevő részét sajtóinformációk szerint a nagybátyja medencével és teniszpályával ellátott villájában fogja letölteni, ahol korábban az előzetes letartóztatása alatt is tartózkodott. A magas falakkal körbevett luxusházban töltött napjai idejére a szomszédai Dél-Afrika legnagyobb vállalatainak ügyvezetői és diplomaták lesznek.

Igazságot szolgáltattak-e?

Pistorius feltételes szabadlábra helyezésével párhuzamosan az áldozat édesanyja kiadott egy nyilatkozatot:

„Igazságot szolgáltattak Reevának? Oscar elég időt töltött börtönben? Nincs igazság, amikor a szerettedet már soha nem láthatod, és nincs az a börtönben töltött idő, ami vissza tudná hozni Reevát.

Akik maradnak, azok ítéltetnek életfogytiglanra.

Pistorius távozását a börtönből Steenkamp édesapja már nem érhette meg, 2023-ban elhunyt. Barry Steenkamp azonban egy évvel korábban találkozott Oscar Pistoriusszal a börtönben, ugyanis a dél-afrikai jogrendszerben viszonylag új, úgynevezett áldozat-elkövető párbeszéd mechanizmus részeként az áldozatok hozzátartozóinak lehetőségük van arra, hogy érdemi szerepük legyen az elítéltek szabadlábra helyezési eljárásában. Barry Steenkamp akkor azt mondta, nem kapott érdemi válaszokat arra vonatkozóan Pistoriustól, mi vezetett lánya meggyilkolásához.

Csak Oscar ismeri az igaz történetet. De nem ellenzem, hogy a feltételes szabadlábra helyezés megtörténjen

– mondta.

MARCO LONGARI / AFP Barry és June Steenkamp 2016-ban.

Az áldozat édesanyja csupán azt kívánja, hogy az utolsó éveit a lánya örökségének ápolásának szentelhesse nyugalomban. June Steenkamp lánya halála után hozta létre a Reeva Rebecca Steenkamp Alapítványt, aminek missziója, hogy felhívja a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszak és bántalmazás szörnyű statisztikáira nemcsak Dél-Afrikában, hanem az egész világon.

Akikről nem hallunk

Reeva Steenkamp tragikus esete azért kaphatott ekkora publicitást, mert az elkövető egy világszerte ismert, pályafutása csúcsán lévő paralimpiai bajnok, az áldozat pedig neves és elismert modell volt. Azonban rengeteg olyan dél-afrikai nő van, akinek a történetét nem ismerjük, csak adatként szerepelnek egy borzalmas statisztikában:

Dél-Afrikában az egyik legmagasabb a nők sérelmére elkövetett gyilkosságok száma az egész világon.

Bár ez a szám az utóbbi időben csökkent, de egy 2022-es tanulmány szerint 2017-ben 2407 nőt öltek meg, amiből 1033 esetben a tettes a párjuk volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik