Sport

Szenzáció az Australian Openen, kiesett a világelső

Martin Keep / AFP
Martin Keep / AFP

Linda Noskova nagy meglepetésre szombaton

három szettben búcsúztatta a női világranglistát vezető Iga Swiateket az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában.

Az első helyen kiemelt lengyel játékos ugyan az első játszmát még megnyerte, utána viszont cseh riválisa egyenlített. A továbbjutást eldöntő harmadik felvonásban Noskova, aki korábban még a 32 között sem szerepelt Grand Slam-tornán, kétszer is brékelőnybe került, Swiatek elsőre még egyenlíteni tudott, másodjára már nem, így közel két és fél órás csatában alulmaradt, írja az MTI.

A női mezőnyben további két GS-tornagyőztes játékos is kiesett:

  • az amerikai Sloane Stephenst, a US Open 2017-es bajnokát az orosz Anna Kalinszkaja,
  •  míg a 2017-es Roland Garros lett győztesét, Jelena Ostapenkót a fehérorosz Viktorija Azarenka búcsúztatta, utóbbi 2012-ben és 2013-ban megnyerte az Australian Opent.

Az ukrán Dajana Jasztremszka és a francia Oceane Dodin személyében pedig két olyan teniszező is bejutott a nyolcaddöntőbe, akik a világranglistán a 93. és a 95. helyen állnak.

A férfiaknál is voltak meglepetések, de a nagy esélyesek között számon tartott spanyol Carlos Alcaraz és az orosz Danyiil Medvegyev könnyedén győzött: előbbi kínai ellenfele a harmadik játszma elején feladta a küzdelmet, míg utóbbi három szettben tudott nyerni a kanadai Felix Auger-Aliassime ellen. Kiesett viszont a 11. helyen kiemelt norvég Casper Ruud és a tizenharmadikként rangsorolt bolgár Grigor Dimitrov, előbbit a brit Cameron Norrie, utóbbit a portugál Nuno Borges verte. A szerb Miomir Kecmanovic pedig a negyedik szettben két mérkőzéslabdát hárítva öt játszmában múlta felül a 14. helyen kiemelt amerikai Tommy Pault.

A legnagyobb szenzáció mégis Arthur Cazaux 16 közé jutása,

mivel a világranglistán 122. francia játékos mindössze hét gémet vesztett a 28. helyen kiemelt holland riválisa, Tallon Griekspoor ellen. Cazaux a melbourne-i torna előtt még sosem nyert meccset Grand Slam-tornán, most pedig már hármat is sikerrel vett.

A magyarok számára véget ért a torna

Babos Tímea és Bondár Anna, valamint Fucsovics Márton és Marozsán Fábián párosa is búcsúzott.

Előbbi duót a hatos pálya első mérkőzésére írták ki, a háló túloldalán pedig egy régi ismerős állt: a Babossal párosban két WTA-világbajnokságot és négy Grand Slam-tornát nyerő Kristina Mladenovic, valamint a szintén francia Caroline Garcia. A magyarok jól kezdtek, 3:0-ra elhúztak, onnan azonban a rivális két egymást követő brékkel fordított, és 6:4-re megnyerte az első játszmát. A folytatásban már nagyobb volt a különbség a párosok között, amíg a franciák mindkét bréklabdájukat kihasználták, addig a magyarok még csak lehetőségig sem jutottak, hogy fogadóként játékot nyerjenek, így nyolcvan perc után véget is ért a mérkőzés.

A magyar nők után magyar férfiak érkeztek a hatos pályára, ugyanis Fucsovics és Marozsán ugyanott szállt szembe a szlovák Tomas Machaccsal és a kínai Csang Cse-csennel. A magyar duó, amely kvóta esetén a párizsi olimpián is indulna, közel járt a szettnyeréshez, mert 5:4-nél fogadóként két játszmalabdája is volt, amelyeket azonban nem tudott kihasználni. A rövidítésben aztán az ellenfél akarata érvényesült, amely így előnybe került. A folytatásban 4:3-ig továbbra is fej fej mellett haladtak a felek, akkor a mérkőzésen először a magyarok vesztették el a szervajátékukat, ez pedig végzetesnek bizonyult, így az ellenfél 75 perc alatt diadalmaskodott.

Babos Tímea a nap folyamán még vegyes párosban is szerepelt volna Melbourne-ben, azonban indiai partnere, a 43 éves Rohan Bopanna kérésére végül visszaléptek. Egyéniben már korábban véget ért a magyarok számára az Australian Open.

Australian Open, 3. forduló (a 16 közé jutásért)

férfiak:
Alcaraz (spanyol, 2.) – Sang Csün-cseng (kínai) 6:1, 6:1, 1:0-nál Sang feladta
Medvegyev (orosz, 3.) – Auger-Aliassime (kanadai, 27.) 6:3, 6:4, 6:3
Hurkacz (lengyel, 9.)-Humbert (francia, 21.) 3:6, 6:1, 7:6 (7-4), 6:3
Norrie (brit, 19.)-Ruud (norvég, 11.) 6:4, 6:7 (7-9), 6:4, 6:3
Borges (portugál)-Dimitrov (bolgár, 13.) 6:7 (3-7), 6:4, 6:2, 7:6 (8-6)
Kecmanovic (szerb)-Paul (amerikai, 14.) 6:4, 3:6, 2:6, 7:6 (9-7), 6:0
Cazaux (francia)-Griekspoor (holland, 28.) 6:3, 6:3, 6:1

nők:
Noskova (cseh)-Swiatek (lengyel, 1.) 3:6, 6:3, 6:4
Azarenka (fehérorosz, 18.)-Ostapenko (lett, 11.) 6:1, 7:5
Cseng Csin-ven (kínai, 12.) – Vang Ja-fan (kínai) 6:4, 2:6, 7:6 (10-8)
Szvitolina (ukrán, 19.)-Golubic (svájci) 6:2, 6:3
Paolini (olasz, 26.)-Blinkova (orosz) 7:6 (7-1), 6:4
Jasztremszka (ukrán)-Navarro (amerikai, 27.) 6:2, 2:6, 6:1
Kalinszkaja (orosz)-Stephens (amerikai) 6:7 (8-10), 6:1, 6:4
Dodin (francia)-Burel (francia) 6:2, 6:4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik