Sport

Az Eb-n induló orosz műkorisok közel ötöde a magyar csapatban szerepel

Mark R. Cristin / MTI / EPA
A Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei páros ötödik lett a 2023-as Eb-n
Mark R. Cristin / MTI / EPA
A Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei páros ötödik lett a 2023-as Eb-n

Országuk ukrajnai háborúja miatt oroszok nem indulhatnak ugyan a kaunasi műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon, a különböző nemzeti válogatottak színeiben viszont huszonhét orosz származású versenyző rajthoz áll a litvániai viadalon.

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ anyaga szerint 15 ország – köztük Magyarország – képviseletében vannak jelen a szerdától vasárnapig tartó Eb-n olyan oroszok, akik úgy döntöttek, hogy megváltoztatják sportállampolgárságukat. Az érintettek közül négyen női, kilencen férfi egyéniben indulnak, hatan párosban, nyolcan pedig jégtáncban érdekeltek. Az edzők között is sok orosz található.

Az Eb-n mind a négy számnak van magyar résztvevője, közülük jó esetben a dobogón, vagy a dobogó közelében végezhet az orosz születésű Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei páros. A duó a tavalyi Eb-n ötödikként, a világbajnokságon hetedikként zárt. 

A férfiaknál Vlasenko Aleksandr, a nőknél Schermann Regina küzd azért, hogy bemutathassa a kűrjét, jégtáncban a szintén orosz gyökerű Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics, valamint a Hancock Lucy, Fourati Ilias (előbbi Angliában, utóbbi az Egyesült Államokban született) kettős képviseli a magyar színeket.

„2011 óta, amióta elnöknek választottak, a szövetség azt az elvi döntést követi, hogy honosítani – amikor a szövetség kezdeményezi az országváltást – kizárólag a páros és jégtáncágazatban lehet. (…)

Ha van egy párosunk, amelynek van, vagy volt egy magyar tagja, és hozzá nem találunk itthon megfelelő párt, akivel esély lenne arra, hogy a nemzetközi porondon megállja a helyét, akkor valahonnan honosítunk egy versenyzőt.

Ha megnézi az Európa- és a világbajnokságot, az európai nemzetek több mint felénél orosz nevű versenyzők lépnek jégre. Az az igazság, hogy a nemzetközi mezőnyben ez évek óta gyakorlat, nekünk sem lenne könnyű máshonnan versenyzőt hozni” – nyilatkozta a honosításokról a 24.hu-nak a magyar szövetség elnöke, Kósa Lajos tavaly márciusban.

Az idei Európa-bajnokság házigazdája eredetileg Budapest lett volna, de egy éve visszalépett a rendezéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik