Sport

„Ez nem szabad, hogy a játék része legyen” – összesen tízmeccsnyi eltiltást kaptak a Fradi légiósai

Youtube.com/MagyarJégkorongSzövetség
Youtube.com/MagyarJégkorongSzövetség

Az éllovas FTC-Telekom hosszabbítás után 3-2-re győzött a sereghajtó FEHA19 ellen a jégkorong Erste Liga keddi játéknapján.

A meccs után a fehérváriak edzője, Anatolij Bogdanov úgy fogalmazott, aggasztó, amerre a játék tart a ligában.

„Négy játékosunk is sérülést szenvedett nagyon-nagyon kérdéses játékhelyzetekből kifolyólag,

elgondolkodtató, hogy mi motiválja az ilyen megmozdulásokat, mert szerintem ez nem szabad, hogy a játék része legyen. Nem hiszem, hogy mi lennénk a legkeményebb, legsportszerűtlenebb csapat a ligában, és mégis az lett a meccs vége, hogy lényegében egy sornyi játékosunk nem tudta befejezni a meccset. Nem tudom, talán a jégkorong keményebb lett, mint abban az időben, amikor én játszottam.

De azt hiszem, ez az egész elgondolkodtató mindenki számára, aki ebben a ligában, ebben a sportágban dolgozik, felül kellene vizsgálni, hogy merre is tartanak a dolgok ezen a téren” – idézte Bogdanovot a Jégkorongblog.

Úgy tűnik, célba értek az ukrán származású finn edző szavai, mert az Erste Liga fegyelmi bizottsága három Fradi-játékost is eltiltott: az amerikai Jacob Crespi két, a kanadai Yanick Turcotte és a cseh Jozef Hrabal négy-négy tétmérkőzést hagy ki a meccsen elkövetett szabálytalansága miatt.

A testület indoklása szerint Crespi „korongot már nem birtokló ellenfelével ütközött. Az ütközés során a könyökét olyan módon emelte meg, hogy azzal közvetlen ütést mért ellenfele fejére”. A játékvezetők az esetet nem szankcionálták, a bizottság azonban a fejre irányuló, sérülésveszélyes megmozdulás miatt eltiltotta a játékost.

Turcotte egy ütközés során ugyancsak közvetlen ütést mért könyökével ellenfele fejére. A bizottság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a FEHA19 játékosa a korongot már ellőtte, nem birtokolta azt. Ezért a találkozón 5+20 perces büntetést kapott.

„Yanick Turcotte látható szándéka kizárólag ellenfele fejének támadása volt. A FEHA19 játékosát az ütközés olyan testhelyzetben érte, amikor magát védeni nem tudta, az eset során megsérült, a játékot folytatni nem tudta” – áll az indoklásban.

Hrabal egy ütközés során alsótestét kiterjesztve, térdét előretolva, nagy sebességgel ütközött ellenfelével, az FTC-Telekom játékosa a korongszerzésre nem tett kísérletet. Hrabal a gáncsolásért kétperces kisbüntetést kapott, a fegyelmi bizottság meglátása alapján a „kiemelten sérülésveszélyes megmozduláshoz” hasonló szabálytalanságok „kiemelten veszélyesek, egy játékos karrierjének végét is jelenthetik”.

Az eltiltásokkal együtt automatikus pénzbírság is jár, az FTC-Telekomnak összesen 1050 euró (397 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik