Sport

Szoboszlai egyéniben és csapatban is nyert az Év Sportolója Gálán

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

A férfiaknál a labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik, a nőknél a vitorlázó Érdi Mária lett az Év Sportolója.

Szoboszlai a 200 háton világbajnoki címet szerzett úszót, Kós Hubertet, valamint a szintén világbajnok vízilabdázót, a Pro Reccóval BL-győztes Zalánki Gergőt előzte meg a szavazáson.

Az ILCA 6 olimpiai hajóosztályban vb-aranyérmes Érdi a kerékpározó Vas Kata Blankát, a sportág első magyar vb-győztesét, valamint az atléta Krizsán Xéniát múlta felül, utóbbi negyedik lett hétpróbában a budapesti vb-n.

Szoboszlai két díjat is átvehetett, mivel az év csapata a hagyományos csapatsportágakban a futballválogatott lett, amelynek ő a csapatkapitánya, és amely sorozatban harmadszor jutott ki az Eb-re, ezúttal csoportelsőként. Ebben a kategóriában még az FTC BL-döntős női kézilabdacsapata, valamint a világbajnok férfi vízilabda-válogatott végzett az első háromban.

Jutott még díj a futballválogatottnak, mivel az Év edzője Szoboszlaiék szövetségi kapitánya, Marco Rossi lett – akárcsak tavaly.

Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a férfi kardválogatott győzött, amelynek tagja az a Szilágyi Áron, aki elismerésben részesült a márciusi, budapesti világkupán bemutatott sportszerű cselekedetéért, azért az akcióért, amelyben látványosan adott vissza egy tust ellenfelének. A díjra Novák Katalin köztársasági elnök terjesztette fel a háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vívót a Nemzetközi Fair Play Bizottságnál, és a szervezet elnökének, Kamuti Jenőnek a társaságában ő is nyújtotta át.

A fogyatékos sportolók versengésében a férfiaknál – címét megvédve – Kiss Péter Pál parakajakozó, a nőknél pedig Ekler Luca paraatléta nyert. A csapatok versenyében a szervátültetett asztalitenisz férfi páros lett az első.

Az év sportpillanata Vogel Soma aranyérmet érő utolsó ötösvédése lett, melyet a Magyarország-Görögország vízilabda világbajnoki döntőn mutatott be. A Magyar Sportújságírók Szövetsége negyedszer díjazta az Év sportpillanatát, először a szurkolók szavazhattak egy tízes listára az m4sport.hu oldalon, majd a szűkített hármas listáról már felkért szakemberek választották ki a győztest.

Az év szabadidős sporteseménye kategóriában holtverseny alakult ki az élen, a díjat a Hátsó füves futballmentő túra, valamint a Jégpályák éjszakája kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik