Sport

Javított az Eb-n a magyar férfi vízilabda-válogatott

Derencsényi István / MTI
Varga Vince góllal mutatkozott mutatkozott be az Eb-n
Derencsényi István / MTI
Varga Vince góllal mutatkozott mutatkozott be az Eb-n
A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-11-re legyőzte szombaton a grúz csapatot a horvátországi Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában.

Varga Zsolt szövetségi kapitány a négyes leggyengébb tagja elleni mérkőzésen a rutinos Hárai Balázst és a fiatal keretben meghatározó szerepet betöltő Vigvári Vendelt hagyta ki a 15 fős keretből, így a nyitányon pihenő Szeghalmi Zsombor és Varga Vince is bemutatkozott az Eb-n.

A meccs nem a magyarok szája íze szerint kezdődött, írta tudósításában az MTI, mivel a grúz kapus nagyot védett az első támadásnál, majd a rivális büntetőből vezetést szerzett, de Tátrai egy pattintott lövésből – a bal kapufa segítségével – azonnal egyenlített. Ezt követően Vigvári Vince percei következtek, előbb emberhátrányban blokkolt egy lövést, majd előnyben lőtt gólt. Ami a vb-ezüstérmes görögök ellen nem működött, az ezúttal igen, azaz a fórokat jó százalékkal használta ki a magyar csapat, s így három góllal elhúzott az első negyedben (5-2).

Az ellenfél ezzel szemben nemcsak a magyarok felállt védekezésével nem tudott mit kezdeni, hanem emberelőnyben sem talált rést rajta.

A második negyed ismét grúz góllal indult, azonban a válaszra ezúttal sem kellett sokat várni, mert egy remek bejátszás után Nagy Ádám immár a harmadik gólját húzta a kapuba. A magyar védekezés hatékonyságáról sokat elmond, hogy az ellenfél a második kettős fórját sem tudta kihasználni, ráadásul abból sikerült megúszni és Vismeg révén négygólosra növelni az előnyt.

A nagyszünetig még két-két gól született, azaz a különbség nem változott, pedig akár nagyobb is lehetett volna tekintve, hogy Vigvári Vince ötöst rontott (9-5).

A térfélcserét követően Burián is megkezdte a gólgyártást, de mindkét találatára érkezett válasz, majd a magyar keret legfiatalabb tagja, Varga Vince is betalált. A ferencvárosi tehetség aztán emberelőnyben fölé durrantott, később Tátrai és a csapatkapitány Pohl is a keresztlécet találta el, miközben a magyar védekezés fellazult, így hosszú idő után először két gólra felzárkózott az ellenfél. Erre Varga Zsolt azonnal időkéréssel reagált, ez támadásban egyből gólt eredményezett, de védekezésben nem javult a helyzet (13-11).

Az utolsó nyolc perc elején sikerült elkerülni, hogy még szorosabbá váljon a küzdelem, mivel Tátrai kipókhálózta a jobb felső sarkot, majd Fekete pattintott a grúz kapuba, így ismét magabiztossá vált az előny.

Az ismét feljavuló magyar védekezésnek köszönhetően tulajdonképpen három perccel a vége előtt eldőlt a meccs, amikor emberhátrányban Gyapjas védett remekül. A hátralévő időben több gól nem született, így 15-11-es magyar sikerrel zárult az összecsapás.

Az Eb-ezüstérmes magyar válogatott hétfőn Olaszországgal találkozik.

Varga Zsolt összességében elégedetten értékelt az M4 Sportnak.

„Úgy gondolom, hogy jól játszott az egész csapat, nagy lelkesedéssel, óriási ritmust diktáltunk az elejétől kezdve. Aztán a harmadik negyedben picit belassult, elbizonytalanodott a játék, támadásban nem mentek be azok a lövések, amelyek az elején bementek. Az ellenfél védekezésben feljött, lőtt akciógólokat, ettől lett a harmadik negyed kicsit szorosabb, élesebb” – vélekedett a szövetségi kapitány

Jó, hogy vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe és le tudtuk szépen zárni

– tette hozzá.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sok kiállítást kapott a magyar válogatott, szerinte ennél tisztábban kell tudni játszani a hátrányokban is.

A következő csoportmérkőzést illetően úgy vélekedett, hogy az olasz csapat elképesztő ritmust diktál, ezt kell majd valahogy lassítania a magyar együttesnek, miközben a saját ritmusát meg kell őriznie.

Vízilabda, férfi Eb, B csoport, 1. forduló

Magyarország – Grúzia 15-11 (5-2, 4-3, 4-6, 2-0)
a magyar gólszerzők: Nagy Á. 4, Vigvári Vince 3, Tátrai 3, Burián 2, Vismeg 1, Varga V. 1, Fekete 1.

Kapcsolódó
A görögök elleni vereséggel kezdte az Eb-t a megfiatalított magyar pólócsapat
Túl sok emberelőnyt tékozolt el a magyar csapat, pedig a vb-ezüstérmes nem játszott igazán jól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik