Sport

Debrecenben vívhatja ki az olimpiát a magyar női kézilabda-válogatott

Illyés Tibor / MTI
Debreczeni-Klivinyi Kinga, Klujber Katrin, Füzi-Tóvizi Petra, Böde-Bíró Blanka, Szöllősi-Schatzl Nadine és Győri-Lukács Viktória ünnepel a horvátok legyőzését követően
Illyés Tibor / MTI
Debreczeni-Klivinyi Kinga, Klujber Katrin, Füzi-Tóvizi Petra, Böde-Bíró Blanka, Szöllősi-Schatzl Nadine és Győri-Lukács Viktória ünnepel a horvátok legyőzését követően
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség döntése értelmében a női olimpiai selejtezők első csoportjának küzdelmeit Debrecenben rendezik meg. Ez azt jelenti, hogy a magyar női válogatott 2024. április 11-14. között a Főnix Arénában szállhat harcba a párizsi részvételért, Kamerun, Japán és Svédország ellen.

„Természetesen nagyon örülünk, hogy a magyar csapat hazai pályán léphet pályára az olimpiáért, köszönet érte egyrészt a válogatottnak, hogy kiharcolta a lehetőséget a világbajnokságon, másrészt pedig kollégáimnak a pályázat benyújtásáért és a sikeres lobbitevékenységért” – idézte az Mksz.hu Ilyés Ferencet, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökét.

Böde-Bíró Blanka csapatkapitány nagyon boldog a hazai pálya miatt.

„Három évvel ezelőtt sajnos a nézők nem lehettek ott a selejtezőn, majd az olimpián sem, így reméljük, hogy minél többen fognak szurkolni nekünk áprilisban, Debrecenben. Svédországot és Kamerunt ismerjük a vb-ről, Japánt kevésbé, de tudjuk, hogy a japánok nagy kihívást jelentenek mindenkinek, így alaposan föl kell készülnünk. Mindent egy célnak, a párizsi kvalifikációnak rendelünk alá. Szeretnék újra olimpikon lenni!”

Az olimpiai selejtezők beosztása

1. csoport (Debrecen): Svédország (vb-4.), Magyarország (vb-10.), Kamerun (Afrika-bajnokság 2. helyezettje), Japán (ázsiai olimpiai selejtező 2. helyezettje)
2. csoport (Torrevieja): Hollandia (vb-5.), Csehország (vb-8.), Argentína (Pán-Amerikai Játékok 2. helyezettje), Spanyolország (2022-es Európa-bajnokság 9. helyezettje)
3. csoport (Neu-Ulm): Németország (vb-6.), Montenegró (vb-7.), Szlovénia (2022-es Európa-bajnokság 8. helyezettje), Paraguay (Pán-Amerikai Játékok 3. helyezettje)

 

A csoportok első két helyezettjei vehetnek részt a játékokon.

 

Az olimpia biztos résztvevői: Franciaország (rendező, világbajnok), Norvégia (vb-2., a világbajnok jogán, Európa-bajnok), Dél-Korea (ázsiai olimpiai selejtező győztese), Angola (Afrika-bajnok), Brazília (Pán-Amerikai Játékok győztese), Dánia (Eb-2., az Európa-bajnok jogán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik