Sport

Megszűnhet a házigazdák sokat kritizált előjoga a kézilabda-világversenyeken

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP
Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP

Mindhárom házigazda, Svédország, Dánia és Norvégia is elődöntőbe jutott a női kézilabda-világbajnokságon.

A három csapat a torna előtt a házigazdának járó módon megválaszthatta, hogy melyik csoportban, ezáltal melyik ágon szerepeljen, és talán nem meglepő módon úgy sakkoztak, hogy legkorábban csak az elődöntőben találkozhassanak.

A mostani vébé alatt több újságíró mellett a norvégok szövetségi kapitánya, Thorir Hergeirsson, valamint a hollandokat irányító Per Johansson is komoly kritikával illette a rendszert, amely előjogokat biztosít a házigazdának.

A Dániasport a VG nevű norvég oldalra hivatkozva azt írja,

a norvég szövetség, amely 2025-ben a dánokkal és a horvátokkal közösen rendez  férfi vébét, el akarja törölni a rendszert, amely alapján a házigazda megválaszthatja, melyik csapatba kerüljön.

„Amint vége lesz ennek a világbajnokságnak, felveszem a kapcsolatot a másik két rendező országgal, és ellenőrizni fogom a múltban meghozott döntések hátterét. Amikor nem voltunk szervezők, nem reagáltunk erre, de mivel most aktuális, foglalkozhatunk vele. Ez a nemzetközi szövetség hatásköre, de úgy érzem, jogunk van javaslatot tenni” – idézte a Dániasport.hu a norvég szövetség elnökét, Kaare Geir Liót.

A mostani vébén Dánia Norvégiával (péntek, 17.30), Svédország pedig Franciaországgal (péntek, 21.00) játszik a döntőbe jutásért. Az M4 Sport mindkét elődöntőt élőben közvetíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik