Sport

Sokkolta az ellenfelet a szédületesen védő francia kézikapus

Beate Oma Dahle / NTB / AFP
Laura Glauser szenzációsan védett
Beate Oma Dahle / NTB / AFP
Laura Glauser szenzációsan védett
Egy nehézkesebb első félidő után könnyed, 11 gólos győzelmet aratott a francia női kézilabda-válogatott Csehország ellen. A mérkőzés egyik hőse a második félidőre beálló korábbi ETO-kapus, Laura Glauser volt, aki félelmetesen, 67 százalékkal védett.

A franciák az első félidőben még csak 18-16-ra vezettek, de a második félidőben minden gyökeresen megváltozott. Egyrészt beállt Laura Glauser, aki a 18 kapura lövésből 12-t védett – szélről (4/4) és a hatos vonaláról (2/2) egyáltalán nem találtak be neki, de a tíz átlövésből is hatot kivédett –, másrészt a Győri ETO klasszisa, Estelle Nze Minko öt góljából hármat a második félidő első nyolc percében szerzett.

A vége 33-22 lett, Franciaország így hetedik alkalommal is világbajnoki elődöntőt játszhat.

„Jó érzés bejutni az elődöntőbe, de bevallom, hogy nem akarunk itt megállni. Persze, ott vagyunk az olimpián, de mi most ezen a világbajnokságon akarunk érmet nyerni. Mindent a maga idejében! Személy szerint kiválóan éreztem magam ezen a meccsen, jó érzéssel töltött el az eredmény, klassz volt” – nyilatkozta Glauser.

Öreg vagyok, sok katasztrófa-forgatókönyvet átéltem már, ezért mindig félek ezektől a meccsektől.

Főleg, amikor láttuk az első félidő kissé bizarr forgatókönyvét, amikor messze nem voltunk jók védekezésben. Ezekben a pillanatokban az én szerepem az, hogy utat mutassak” – nyilatkozta a mérkőzést követően Estelle Nze Minko.

„A második félidő elején azt mondtam magamnak, hogy most kell mindent beleadnunk, hogy ne hagyjunk reményt az ellenfélnek. Ezen a meccsen nehezen találtuk meg a védekezésünket, de a szünetben sikerült megoldani a problémáinkat, és ez nyilván önbizalmat adott. Amit a kézilabdáért teszünk, az kivételes: öt elődöntő zsinórban, ez valami óriási dolog.”

Olivier Krumbholz szövetségi kapitány is nagyon elégedett volt az elődöntőbe jutással.

„Felemás első félidőt produkáltunk, mintha nem jöttünk volna le a fellegekből a két nappal korábbi, Norvégia elleni siker után. Ez nem olyan védekezés volt, amire képesek vagyunk, ráadásul rengeteget hibáztunk támadásban. A második félidő sokkal jobb volt, Laura Glauser rendkívüli teljesítményt nyújtott. Támadásban is sikerült javulni, így a végén nagy győzelmet arattunk.”

Krumbholz hozzátette, amióta 2016-ban másodszor is elvállalta a válogatott irányítását, tíz világversenyen dolgozott és csak egyszer nem sikerült eljutni az elődöntőig (a 2019-es vébén a 13. lett a csapat).

„Ez őrült büszkévé tesz minket. Nagyon fontos, mert a válogatott a francia kézilabda kirakatcsapata. Most egy kicsit provokálni fogom a lányokat, hogy még tovább jussunk.”

Kapcsolódó
Golovin: Nekünk a nyolcadik hely is olyan, mintha dobogó lenne
A kézikapitány szerint a horvátok elleni, hatgólos hátrányról megnyert mérkőzésből lehet erőt meríteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik