Sport

„Rajta volt a nyomasztó, megszégyenítő vád” – kálváriájáról beszélt a magyar úszó

Kovács Anikó / MTI
Kovács Anikó / MTI
Rendkívül nehéz időszakon van túl a doppingügybe keveredett, majd felmentett Ilyés Laura Vanda, akit nagyon komoly anyagi kár ért az elmúlt bő egy évben.

Az úszó Ilyés Laura Vanda azt mondta: meghurcolva érezte magát, miután ártatlanul felfüggesztették, de túlvan a nehézségeken és örült, amikor hétfőn megtudta, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is belátta, nem követett el doppingvétséget, ezért visszavonta az ügyben a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) benyújtott fellebbezését, írja az MTI.

A junior Európa-bajnoki ezüstérmes versenyző kálváriája tavaly szeptemberben kezdődött, amikor értesítették arról, hogy a biológiai útlevelében eltéréseket találtak.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek olyan értékek voltak, amiket alapvetően egy normál emberi laborvizsgálatnál nem jelöl csillaggal a rendszer

– mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az úszó, utalva arra, hogy nem kiugróan magas értékekről volt szó.

A Semmelweis Egyetem harmadéves hallgatója felidézte, hogy még abban a hónapban választ küldtek a megkeresésre és mivel biztos volt ártatlanságában, elindult a novemberi rövidpályás országos bajnokságon és 200 méter pillangón aranyérmet nyert, az ob után aztán sokként érte, amikor közölték vele, hogy felfüggesztették a versenyzési jogát és eljárás indul ellene.

„Nagyon nehéz időszak volt, két aspektusból is. Egyrészt nagyon meghurcolva éreztem magam és nem tudtam, mi fog történni. Másrészt én hároméves korom óta úszom, emellett a tanulás is nagyon fontos számomra, tehát volt egy nagyon szoros napirendem több mint tíz évig. Gyakorlatilag minden öt percem ki volt számolva és ebből akkor kiszakadtam.

Ez vezetett egy nagyon mély gödörig, orvosi segítséget kellett kérnem, depresszióba estem

– idézte fel a legnehezebb időszakot Ilyés, akit a családja mindenben támogatott és a Magyar Úszó Szövetség segítségével aztán sikerült egy olyan orvosi és jogi csapatot találnia, amely segíteni tudott neki és végül sikerült bebizonyítania ártatlanságát.

Kovács Anikó / MTI

A Nagy Zsigmond irányította jogi csapat, illetve a Dr. Molnár Szabolcs vezette orvosi stáb segítette Ilyés Laurát, akit májusban a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) felmentett és nyáron az Egyetemi Világjátékokon rajthoz állhatott. A WADA ugyanakkor éppen az Universiade kezdete előtt értesítette arról, hogy fellebbezni fog a CAS-nál. Végül azonban hosszas elemzések után a WADA meggondolta magát és visszavonta a fellebbezést.

Januárra kitűzték a tárgyalást a CAS-nál, ezért váratlanul ért ez a mostani hír, de nagyon örültem neki

– mondta az MTI-nek Ilyés, aki azt is elárulta, hogy az úszást nem tudja elengedni, és ugyan a párizsi olimpia nagyon közel van, így azzal kapcsolatban bizonytalan, de a jövő évi budapesti rövidpályás világbajnokságon szeretne ott lenni.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke a sajtóeseményen sikertörténetnek nevezte az ügyet.

„Számunkra rendkívül fontos volt, hogy hittünk Laura ártatlanságában és ami segítséget a szövetség meg tudott adni, azt mind megadta, de nem ezen múlt. Neki tulajdonképpen az egész életét megpecsételte ez az ügy.

Úgy kellett másfél éven keresztül kelnie és feküdnie, hogy ott volt rajta ez a nyomasztó, nagy súlyú, megszégyenítő vád, mint egy skarlát betű.

Végtelenül tisztelem, hogy óriási erővel, önbizalommal és kitartással tudta ezt kezelni.”

A szövetség első embere többek között arra is kitért, hogy a biológiai útlevél kapcsán rengeteg a bizonytalanság és még az orvosok is tanulják, mi is az valójában. Szerinte az egyik nagy tanulsága ennek a történetnek, hogy foglalkozni kell a biológiai útlevél kérdésével, és úgy gondolja, az a csapat, amelynek most óriási tudást sikerült felhalmoznia Ilyés Laura ügye során, adja tovább ezt a tudást más orvosoknak, szakembereknek.

Szigetváry Zsolt / MTI

Nagy Zsigmond azt mondta, a doppingügyekben – egyéb jogi vádakkal ellentétben – nincs meg az ártatlanság vélelme, a sportolónak kell bizonyítania, hogy nem követte el a doppingolást, ez pedig most sikerült, amit ahhoz hasonlított, mintha egy F16-os géppel átrepülne valaki a tű fokán.

Az ügyvéd szerint jogi értelemben sikerült olyan anyagot összeállítani, ami alaposan megdolgoztatta a WADA-t, másrészt jogi és egészségügyi szempontból is sikerült megtalálni a réseket a WADA álláspontján. Nagy Zsigmond egyúttal méltatta a HUNADO-t, mely már májusban felmentette Ilyés Laurát.

Nagy Zsigmond kérdésre válaszolva jelezte: a családdal már dolgoznak azon, hogy kártérítési igényt nyújtsanak be a WADA ellen, mivel egzakt módon igazolhatóan anyagi kár érte az úszót, ráadásul nagyon komoly nem anyagi kárról is lehet beszélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik