Sport

Viszontagságos utazás után kikapott a női kéziválogatott a hollandoktól

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A szerdán rajtoló olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 25-23-ra kikapott Rotterdamban Hollandia együttesétől.

A válogatott péntek kora délutáni órákban induló járatát törölték, így frankfurti átszállással utazott Amszterdamba. A holland olimpiai felkészülési központba, Arnhembe – a szövetség honlapjának beszámolója szerint – csak késő este, mintegy hatórás késéssel érkezett meg, így az esti labdás edzés, a videózás és a vacsora is kimaradt a csapat pénteki programjából,

amely néhány óra helyett 13 órát töltött utazással.

A szombat esti rotterdami találkozó előtt délelőtt átmozgató kondiedzésen vett részt az együttes. Vendéglátójával ezt megelőzően 45 mérkőzést játszott a magyar válogatott, mérlege ezeken 40 győzelem és 5 vereség. Legutóbbi találkozásuk alkalmával három éve az Eb csoportkörében 28-24-es holland siker született.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együtteséből a kapus Szemerey Zsófia és a jobbátlövő Klujber Katrin nem került be a mérkőzés keretébe.

A kiutazáshoz hasonlóan döcögősen indult a találkozó a magyar csapat számára, hét perc után született meg az első gól. A nyitó tíz perc összességében is gólszegény volt (2-1). A szoros kezdés után három góllal elléptek a világbajnokok sorát felvonultató hollandok (6-3), akik ebben a periódusban már többször is a játékukra jellemző gyors támadásokból voltak eredményesek.

A pontatlan magyar támadás-befejezéseket kihasználva 8-6-ről 11-6-ra léptek el a vendéglátók, a szünetig hátralevő időben viszont valamelyest koncentráltabbá vált Golovin együttesének játéka, így sikerült faragni a különbségből a pihenőig.

A fordulást követően hatgólosra duzzasztotta előnyét Hollandia, többször lövés nélkül zajlottak le a magyar támadások. A játékrész derekára sikerült 19-16-ra feljönni, ennél kisebbre azonban sokáig nem tudta faragni a különbséget a válogatott a pontos holland támadások, illetve a rossz magyar megoldások miatt.

A záró hat perchez közelítve sikerült két gólra megközelíteni a hollandokat (22-20), ez a különbség maradt meg a kiegyenlített végjátékban is.

Dione Housheer és a Ferencvárost erősítő Angela Malestein egyaránt öt góllal vette ki a részét a holland sikerből, Kuczora Csenge ugyancsak ötször volt eredményes, míg Böde-Bíró Blanka 17 lövést védett.

Golovin Vlagyimir az M4 Sportnak telefonon elmondta: kisebb megfázás, illetve pihentetés miatt maradt ki a két játékos, ugyanakkor elárulta: Szemerey már jól van, így vasárnap ő lesz a kapuban. A szövetségi kapitány kiemelte: fontos volt, hogy védekezésben előrelépjenek a németek ellen november elején elvesztett találkozóhoz képest, valamint faragni a technikai hibák, eladott labdák számán. Előbbiben sikerült javítani, utóbbiakban viszont a riválishoz hasonlóan sok volt a tévesztés.

„Vannak olyan szituációk, amikor fejben ezeket az átadásokat már nem kell vállalni” – hangsúlyozta. Megemlítette a labdás edzés elmaradását, amely hatott a támadójátékra és emiatt alakult ki „állóháború”.

„Ugyanakkor adott pillanatban a legjobb teljesítményt kell nyújtani” – ismerte el. Előre tekintve úgy fogalmazott: az orvosi stáb fontos feladata lesz a regeneráció elősegítése, hiszen 24 órán belül két találkozóra kerül sor – vasárnap délután Almelóban ismét megmérkőzik a két együttes –, így ő is igyekszik szétosztani a játékidőket.

A magyar válogatott a világbajnokságon Helsingborgban csütörtökön Paraguayjal, december másodikán Kamerunnal, két nappal később pedig Montenegróval találkozik a csoportkörben.

Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe.

A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

eredmény, női felkészülési mérkőzés:

Hollandia – Magyarország 25-23 (12-9)
a magyar gólszerzők: Kuczora 5, Papp, Győri-Lukács, Márton 3-3, Simon 2, Szöllősi-Schatzl, Juhász, Vámos, Albek, Töpfner, Debreczeni-Klivinyi, Füzi-Tóvizi 1-1
lövések/gólok: 50/25, illetve 41/23
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 5/4
kiállítások: 6, illetve 8 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik