Sport

Az Integritás Hatóság szerint új nyomozást kell elrendelni az atlétikai vébére kötött 260 milliós szerződéssel kapcsolatban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Júniusban megírtuk mi is, hogy nyomozás indult Deutsch Péter ellen, aki 2022 szeptemberében távozott a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég éléről, de előtte aláírt egy 260 millió forintos szerződést a versenybírók képzéséről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, majd augusztusban ezt megszüntette.

Az indoklás szerint a nyomozás során megállapításra került, hogy nem merült fel adat a hűtlen kezelés megállapítására, továbbá a rábízott vagyonban nem keletkezett hátrány és a hatályos közbeszerzési törvényben foglaltakkal összhangban van a megbízási szerződés.

Az ügy azonban mégsem zárult le, az Integritás Hatóság ugyanis felülbírálati indítványt terjesztett elő.

„Az Integritás Hatóság álláspontja szerint a 01000/2135-13/2023.bü számú határozat indokolásából megállapítható, hogy a nyomozó hatóság nem végzett részletes adatszerző tevékenységet és elmulasztott több nyomozati cselekményt. Az ügyben több olyan gyanús körülmény is felmerült, melyet a rendelkezésünkre álló információk alapján a nyomozó hatóság nem vizsgált meg” – olvasható az Integritás Hatóság állásfoglalásában.

A felülbírálati indítvány megemlíti, hogy 2017-ben még 12 700 forint volt egy versenybíró képzési költsége az atlétikai szövetségnél, ehhez képest öt évvel később a megbízási szerződés alapján ez az összeg 650 000 forintre emelkedett.

„Amennyiben elfogadjuk, hogy a 2017-től eltelt időszak alatt az infláció vagy egyéb okok miatt a költségnövekedés díjemelést indokolt, akkor sem érheti el a versenybíró képzés díja a szerződéses összeg töredékét sem. A szerződés csak a feladatot rögzítheti/csak a teljesítés igazolás alapján lenne állítható, hogy 400 személy elvégezte, vagy a megbízási díj teljes összegű kiutalása alapján, de ilyen iratot nem foglalt le a nyomozó hatóság.

Annak megállapítására, hogy 400 fő el is végezte a képzést semmilyen bizonyíték nincsen a rendelkezésre álló adatok alapján

– sorolja az aggályos dolgokat az Integritás Hatóság.

Amely szerint szükséges a nyomozás ismételt elrendelése, a tanúk meghallgatása, igazságügyi szakértői vélemény beszerzése, majd az így elvégzett nyomozati cselekmények után lehetséges a további jogkövetkezmények levonása az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik