Sport

Tyson Furyt kiütötték, felállt, majd megmentették

Szombaton késő éjszaka Rijádban a WBC nehézsúlyú ökölvívó világbajnoka, Tyson Fury, valami a korábbi UFC bajnok Francis Ngannou haknizott egyet nyilván irdatlan pénzért a WBC szervezet által erre az alkalomra kreált „Riyadh Champion” övért. (Lapértesülések szerint a brit 50-, míg kameruni ellenfele 10 milliót  dollárt kapott a fellépésért.)

Avagy a „Cigánykirály” névre hallgató nehézsúlyó bunyós világbajnoki öve egyáltalán nem forgott veszélyben, maximum a presztizse, hiszen a kameruni ellenfele ezen a mérkőzésen, 37 éves debütált a profi ökölvívásban.

Nem csoda, ha a tíz menetesre kiírt mérkőzésen előzetesen sok esélyt nem adtak az UFC bajnokának. Aztán persze borult a papírforma. Fury pénteken nyilván abban a tudatban, hogy sima meccse lesz, karrierje legnagyobb súlyát mérlegelte, ennek köszönhetően a meccsnapon már a második menetben olyan jeleket mutatott, mint az a sportoló, aki nincs csúcsformában.

Vagyis Fury csak elutazott Rijadba és lehajolt a guruló olajdollárokért, amit végül szó szerint a földről kellett felvennie.

Merthogy a harmadik menet végén Ngannou egy balhoroggal úgy halántákon csapta, hogy eldőlt, mint a sós zsák. Így:

Furyt megfogta az ütés, mert bár felállt, láthatóan a felkészületlen testében jobban benne maradt a horog hatása. Ezért eztán a bokszban jóval nagyobb rutinjához fordult segítségért, előhúzott valamit a régiből, ennek ellenére a kifejezetten felkészült, fókuszált és türelmesen taktikus Ngannou végig komoly tüskéket nyomott el hol a fején, hol a testén.

A tízedik etapra úgy fordultak rá a felek, hogy nem tűnt lehetetlennek Ngannou győzelme, így aztán az ütés nélküli menet végét jelző gong után a ponzozók vakarhatták a fejüket, mit csináljanak. Végül csak az egyetlen tökös,  Ed Garner látta jobbnak Ngannout (95-94 arányban), a másik két bíró, Alan Krebs (95-94), főképp Juan Carlos Pelayo (96-93) Furyt hozta ki győztesnek. Mondjuk, hogy utóbbi milyen meccset nézett azt sokan nem értették, mert három pont különbség egészen biztosan nem volt a felek között, de ettől még tény, a brit bunyós megosztott pontozással nyert és minden bizonnyal sokáig fájó fejjel zárta a haknit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik