Sport

„Néztem, hogy ne már, öt másodpercre voltam Phelps legjobbjától”

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Kós Hubert a magyar szövetség (MÚSZ) honlapjának mesélt arról, ahogy az Egyesült Államokban Michael Phelps korábbi edzőjével, a legendás Bob Bowmannél edz.

A nyáron Fukuokában 200 háton aranyérmet nyerő úszó a párizsi olimpiára készül, méghozzá gőzerővel. Ez a brutális edzésmunka azonban kifizetődni látszik, mivel elmondása szerint nagyjából elérte azt a formát, amivel tavasszal már jó eredményekre volt képes. Kiemelte Bowman kommunikációját, aki tudja, mikor mit kell mondania, de előfordul, hogy mérgelődik, mert azt várná, még ennél is gyorsabban ússzon, mondván, olimpiai év van, a maximumot kell nyújtani.

„Fejlődök, de még mindig van hova. Hétfőn hátsorozatokat csináltunk rövidpályán, mondjuk úgy, az egyelőre nem az erősebbik műfajom. Tizenötször kétszáz volt műsoron, az utolsó három már nagyobb pihenő után, amikor a legjobban kell teljesíteni.

Leon Marchand-nal 1:55 perc körüli időket mentünk addig, aztán következett az utolsó három, és akkor Bob egyszer csak közölte, hogy Michael Phelps annak idején kétszer 1:45-öt jött ilyenkor, utoljára meg 1:40-et. Én meg néztem, hogy ne már, karbondresszben mentem 1:40-et csúcsformában, most 1:50 és 1:45 sikerült, azaz öt másodpercre voltam Phelps legjobbjától

– mondta Kós, hozzátéve, a párizsi olimpián szívesen úszna 200 méter vegyesen is, de ütközik fő számával, a 200 háttal.

Jelenlegi formájáról elmondta, 100 m háton olyan időt úszott, amilyet a felkészülés ezen szakaszában korábban még soha, 200-on majd a US Openen ugrik először medencébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik