Sport

Rosszul kommunikál, de kiváló szakember – a kéziszövetséget is váratlanul érte az erőnléti edző kritikus előadása

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Alaposan felbolygatta a kézilabda világát a magyar szövetség által október 25-én számos sportszakember, utánpótlás- és felnőtt edző részvételével rendezett konferencia, amelyen hét előadás keretében számoltak be az utánpótlás helyzetéről, és ahol Szűcs Martin, a női válogatott erőnléti edzője lesújtó eredményeket közölt.

„Az utánpótlás és felnőtt válogatottak kondicionális állapotának jellemzése a nemzetközi referenciák tükrében, a sportszervezeti és válogatott szakmai tartalmak egymásra építésnek lehetőségei” című előadása során Szűcs elmondta, a felnőtt válogatottban jelenleg mindössze egyetlen olyan kézilabdázó van, aki minden mérésből hozta az elvárt szintet. A junioroknál kettő, az ifjúságiaknál kettő, a serdülőknél pedig egy ilyen játékos van.

Több játékos esetében történt jelentős előrelépés, ami viszont szomorú, hogy a felnőtteket kellene eljuttatni a juniorok szintjére, nem fordítva

magyarázta.

Mindez azért is meglepő, mert az utóbbi időben elég ritka, ha valaki a magyar sporton belül kritikát merészel megfogalmazni, így aztán a Magyar Kézilabda Szövetséghez fordultunk, hogy megkérdezzük:

  • az MKSZ hogyan értékelte a konferencián elhangzottakat?
  • érheti bármilyen retorzió emiatt Szűcs Martint?
  • az utánpótlással kapcsolatban eddig többnyire pozitívumok hangzottak el, ha mégis vannak problémák, azt miért nem kommunikálta senki?
  • mégiscsak válogatott szinten 20-40-60 játékosról hangzott el nem a legjobb ítélet, ők erre hogyan reagáltak?
  • ez az elemzés nem árazta-e be a magyar szakmát?

Bár utóbbi három kérdésre nem kaptunk választ, az MKSZ azért reagált. Azt írta, Szűcs előadásának bizonyos része váratlanul érte, de később az erőnléti edző is elismerte, hibázott.

Az MKSZ válaszát módosítás nélkül közöljük:

„A konferenciának Juhász István, az MKSZ sportszakmai igazgatója volt a fő szervezője, így szakmai felelőse is. Szücs Martin erőnléti edzőt is ő kérte fel a részvételre. Előadásának anyagát ismerte, azaz, mint utóbb elmondta, ismerni vélte.

Az ugyanis váratlanul érte, hogy Szűcs Martin a válogatott játékosok általános fizikai paraméterei közül a legkedvezőtlenebb aspektusokat hangsúlyozta, abból kiindulva, hogy ami rendben van, amiben álljuk a versenyt, arról felesleges beszélni, azon nincs mit elemezni.

Tette ezt természetesen a ferdítés minden szándéka nélkül, a jelenlévő edzők figyelmét kívánta felhívni arra, hol jelentősebb az elmaradásunk, hol van a legtöbb pótolni valónk. Mivel ő is évek óta erőnléti edzőként dolgozik, ezt részben önkritikának is tekintette.

Nem mellékesen, arról is szót ejtett, amiben élen járunk, a világ elithez tartozunk, ám a médiában ez kisebb visszhangot kapott.

Azonban előadása során olyan információkat is megosztott, amelyek, bár nem szupertitkosak, nem tartoznak a széles nyilvánosságra – ilyenek bármely cég, médium, szerkesztőség életében vannak -, csupán az érintettekre, azaz a játékosokra és a válogatott szakembereire.

A konferencia után e hibát szinte azonnal ő is érzékelte, és el is ismerte. Amennyiben retorzió alatt büntetést vagy bármilyen más szankciót ért, retorzió az elhangzottakért nem éri.

Egyrészt, mert szövetségünk nem így működik, másrészt, mert Szűcs Martint nem a szavai, hanem a munkája alapján ítéljük meg, hiszen nem kommunikációs, hanem erőnléti szakember. Annak pedig kiváló.

A témát a továbbiakban lezártnak tekintjük.”

Kapcsolódó
Erőnléti edző: csak egy játékos van az elvárt állapotban a magyar női kézilabda-válogatottban
Ami igazán szomorú, hogy a felnőtteket kellene eljuttatni a juniorok szintjére, nem fordítva, magyarázta Szűcs Martin.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik