Sport

„Megöli a testünket” – a labdákra panaszkodnak a profi teniszezők

EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP
EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP
Egyre több teniszező panaszkodik arra, hogy túl sok fajta teniszlabdával kell játszaniuk a különböző tornákon, és sok esetben ez a kicsinek látszó különbség makacs sérülésekhez vezethet.

A profi teniszben a versenyszervezők szabadon választhatják meg a labda márkáját, és egyéni megállapodásokat köthetnek a gyártókkal. Csak a négy Grand Slamen három különböző cég ad labdákat, ugyanakkor a kisebb versenyeken egészen más modellek is használhatók.

„Minden bizonnyal összefüggés van a közelmúltban elszenvedett csukló-, könyök- és vállsérülések, valamint a gyakran cserélődő labdák között. Erre megoldást kell találni. Abszolút támogatom, hogy olyan labdát válasszak, amellyel minden ATP-tornán játszanak” – mondta a világelső szerb Novak Djokovic.

A 2020-ban általa alapított új, független játékos-szakszervezet, a Profi Teniszezők Szövetsége (PTPA) állandó ellentétben és ellenzékben áll az ATP hasonló szakmai szervezetével.

A labdák fokozatosan nehezebbek lettek, ez megöli a testünket. Szinte minden játékos, akivel beszélek, így gondolkodik

– nyilatkozta a társalapító Vasek Pospisil, aki nemrég szintén dühös kirohanást intézett a közösségi oldalakon

Az amerikai profi, Taylor Fritz szeptember végén panaszkodott, hogy az amerikai versenyek kezdete óta csuklófájdalmakkal küszködött:

„Három hét alatt három különböző labdánk volt” – mondta.

„Szinte minden teniszező azt mondja ebben a szezonban, hogy egyre nagyobbak a labdák. Ez nem tesz jót a vállnak vagy a könyöknek” – panaszkodott világranglista-3. orosz Danyiil Medvegyev.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik