Sport

Ecclestone elismerte, hogy nem vallott be 180 milliárd forintnyi vagyont

Henry Nicholls / AFP
Henry Nicholls / AFP

Tizenhét hónap, két évre felfüggesztett börtönre ítélte csütörtökön a bíróság Londonban Bernie Ecclestone-t, a Forma-1-es gyorsasági autóverseny-sorozat korábbi jogtulajdonosát, miután Ecclestone elismerte a terhére rótt adócsalási vádat a tárgyaláson. A 92 esztendős milliárdos a londoni Southwark kerület koronabírósága előtt bűnösnek vallotta magát, jóllehet korábban tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Ecclestone büntetőpere eredetileg novemberben kezdődött volna, de mivel a kezdeti tagadás után beismerte, hogy csalást követett el, az angol-walesi büntetőjog alapján a bíróság külön büntetőper nélkül is ítéletet hozhat.

A vád szerint Ecclestone eltitkolt a brit adó- és vámhivatal (HMRC) elől egy 400 millió fontos (csaknem 180 milliárd forintos) vagyonrészt, amelyet egy szingapúri vagyonalapban tartott.

Az HMRC az után indított vizsgálatot, hogy a Forma-1 volt irányítója 2015-ben közölte: Nagy-Britannián kívül sehol nincs olyan letétbe helyezett vagyoneszköz, amelynek bármilyen formában ő lenne a kedvezményezettje.

A vád képviselője a csütörtöki tárgyaláson kijelentette: Bernie Ecclestone annak idején tudatosan közölt valótlan vagy félrevezető információt az adóhatósággal.

Elhangzott ugyanakkor az is, hogy Ecclestone vállalta 653 millió font (292 milliárd forint) megtérítését az adóhivatalnak elmaradt adók és adóvétségért kiszabott bírság formájában.

Kapcsolódó
„A pálya az katasztrófa” – Romániában elborzadtak az újpesti gyeptől
A román szövetségi kapitány nem is érti, miért ott kell játszaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik