Sport

A NOB azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot

Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonnali hatállyal felfüggesztette csütörtökön az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC), mivel fennhatósága alá vont több sportszervezetet a megszállt ukrajnai területeken.

A döntés automatikus következménye, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből, írta az MTI.

A határozat ugyanakkor nincs hatással arra, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a jövő évi párizsi játékokon. Utóbbiról – amint azt a NOB szóvivője, Mark Adams jelezte – a megfelelő időben dönt a nemzetközi testület.

A NOB végrehajtó bizottsága – amely a vasárnap kezdődő közgyűlés előtt – tanácskozik az indiai Mumbaiban, megváltoztatta az eredeti napirendjét, egyelőre nem foglalkozott a 2028-as Los Angeles-i játékok programjának véglegesítésével, előre vette az orosz-ukrán ügyet, és az „Ukrán Olimpiai Bizottság területi integritásának és ezzel az Olimpiai Chartának a megsértése” miatt szankcionálta az oroszokat.

Az Orosz Olimpiai Bizottság október 5-én egyoldalú döntéssel felvette tagszervezetei közé az oroszok által megszállt ukrán területek, Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja regionális sportszervezeteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik