Sport

„Csodák nincsenek, a csapat teljesítette, amire képes” – két kvótát szereztek a női tornászok a vébén

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

Czifra Bettina Lili az egyéni összetettbeli eredménye alapján olimpiai kvótát szerzett az antwerpeni torna-világbajnokságon. A női válogatott a 15. helyen végzett a hétfőn késő este zárult selejtezőben, ezzel további egy párizsi indulási jogot kapott az ország, és a magyar szövetség később dönt arról, hogy ez kinek jár.

A Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett összeállítású női válogatott hétfőn kora este mutatta be gyakorlatait, és ezt követően a még éppen olimpiát érő 12. helyen állt, ám hátra volt az esélyesebb kínai, japán és francia együttes is. A papírforma szerint ez a három csapat megelőzte a magyarokat, akik így végül a tizenötödikek lettek.

Ez alapján egy olimpiai kvóta jutott a magyar szövetségnek, amely később dönt arról, hogy ezt az indulási jogot ki nyeri el.

A selejtezőben az 51,365 pontos Czifra a 33., az 51,265 pontos Székely a 34., míg a 49,932 pontos Mayer az 51. helyen végzett. A kiírás értelmében a csapatkvótával nem rendelkezőket számolva a legjobb 14 között lévő versenyzők – országonként legfeljebb egy tornász – névre szóló párizsi kvótához jutottak, és ez a magyarok közül Czifrának jár, mert ő érte el a legmagasabb pontszámot hármójuk közül. A nem csapatkvótások közül csak öten előzték meg, írja az MTI.

Jelenleg szóhoz sem jutok. Még nem tudok mit mondani. El sem hiszem. Nagyon örülök

– idézte az első felnőtt vb-jén szereplő Czifrát a magyar szövetség hírlevele a hétfőn késő este zárult selejtezőt követően. „Én csapatban gondolkodtam, egyénivel egyáltalán nem is foglalkoztam, a csapatra voltam ráállva. Nem is foglalkoztatott, hogy én személy szerint is szerezhetek kvalifikációt. Nem, egyszerűen nem gondoltam, hogy kvótás leszek az egyéni eredményem alapján. Tudtam, hogy osztanak egyéni kvótát, nagyjából tisztában voltam ezzel, de a pontos feltételeit nem is ismertem” – fogalmazott a tornász.

Szerdöntőbe senkinek nem sikerült bekerülnie. Az egyéni összetett pénteki fináléjára Czifra a harmadik, Székely a negyedik számú tartalék, míg Bácskay az ugrás szombati döntőjére második számú tartalék.

Amennyiben Bácskay mégis döntős lenne, és ott nem érvénytelen a gyakorlata, akkor elvileg ő is utazhatna Párizsba, mert minden finalista riválisa már szerzett indulási jogot, és szerenként a legjobb még nem kvótás tornász is szerepelhet az olimpián.

A női válogatott nem a legjobb előjelekkel készült a vb-re, ugyanis a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia az elutazás előtt keresztszalag-szakadást szenvedett, és már átesett a térdműtéten. Ezzel együtt volt remény, hogy 1996 után ismét ott lehessen az olimpián a csapat.

A szerdai női csapatdöntőbe a legjobb nyolc került. A pénteki egyéni összetett fináléba 24-en, a hétvégi szerenkénti döntőkbe pedig nyolcan-nyolcan jutottak be azzal a megkötéssel, hogy egy országból legfeljebb ketten szerepelhetnek.

Amint Altorjai Sándor delegációvezető, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: amit ettől a csapattól várni lehetett Kovács Zsófia nélkül, azt megtette.

Csodák nincsenek. A mostani csapat azt teljesítette, amire képes. Ami nem megy edzésen, azt itt élesben sem lehet elvárni senkitől. Nagyon örülünk, hogy a nők két olimpiai kvótát szereztek, és ha szerencsénk van az ugrás döntőjénél, akkor hármat

– jegyezte meg Altorjai.

A Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Balázs Krisztián, Molnár Botond, Kiss Balázs összeállítású férfi válogatott – amely szintén reménykedett a csapat olimpiai kvótában – nyújtón sokat rontott, végül csak a huszadik helyen végzett. A párizsi induláshoz a legjobb 12-ben kellett volna zárnia, ugyanakkor Mészáros ötkarikás kvótát szerzett, és bejutott a csütörtöki egyéni összetett döntőbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik