Sport

Magyar sícsoda: Úry Bálint megelőzte a 2021-es szlalomvilágbajnokot

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

Úry Bálint augusztus második felétől bő egy hónapon át a világ legjobb mű- és óriásműlesiklóival együtt edzőtáborozhatott Új-Zélandon, a déli félteke telének köszönhetően friss havon síelt, és több Kontinentális-kupa versenyen is rajthoz állt.

Az alpesi síben ez a sorozat a második szint, a FIS-pontok száma ugyanúgy gyarapítható, ezzel a világranglistás helyezést lehet javítani. Teniszhasonlattal olyanok ezek a versenyek, mint a Grand Slam- (FIS-világkupa) és az ATP 1000-es, ATP 500-as tornák (Kontinentális-kupák) közti különbség. Itt is, ott is elindulnak a világ legjobbjai, csak éppen az előbbi mezőnye sokkal szélesebb és erősebb, ezért sokkal több pontot ad.

Úry Bálintot a szövetségnek is köszönhetően Szepesi Bertold szövetségi kapitány gardírozta, segítette Új-Zélandon, ahol remek fizikális és mentális állapotban kezdte a szezont. Coronet Peakben kétszer is 12. helyen végzett óriás-műlesiklásban a felnőttek között. Ezeken megelőzte például a 31 éves, vb-bronzérmes német Stefan Luitzot és mindkétszer megnyerte az U21-es kategóriát. Egy másik versenyen a 13. helyen végzett műlesiklásban, és többek között

megelőzte a 14. helyen célba érő 2021-es szlalomvilágbajnokot, a norvég Sebastian Foss-Solevagot.

Egy másik teniszhasonlattal élve: ez legalább akkora tett, mint amikor májusban az éppen az ATP-világelsőség küszöbén álló Carlos Alcarazt legyőzte Marozsán Fábián a római salakpályás tenisztornán.

Bálint formáját látva a 2023/24-es egy olyan síszezon lehet, amely újra elérheti, sőt, át is ugorhatja a magyar sportszeretők ingerküszöbét

– fogalmazott egy csütörtöki háttérbeszélgetésena a Magyar Síszövetség korábbi elnöke, Kaszó Klára, aki Úry klubjának, a FullSport SE-nek a vezetője.

Idei cél: ifi vb érem és a felnőtt vk indulás

A még mindig csak 19 éves tehetséges alpesisíző a FullSport SE kihelyezett ausztriai bázisán, Imstben éli a hétköznapjait. Az edzéseit ugyanaz az osztrák Dietmar Thöni irányítja, aki a 2014-es téli olimpiai 7., 2015-ben St. Moritzban világkupa-bronzérmes lesikló Miklós Edit nemzetközi karrierjét megalapozta és felépítette.

Thöni a következő hónapokban a közeli gleccsereken csillagtúrázik Úryval, ahol edzéseken és helyi kisebb versenyeken készülnek az Európa Kupa-, de álmai szerint inkább a FIS-világkupa-szezonra.

Ausztriában ideális esetben már november közepére összeszedheti azt a szükséges FIS-pontszámot, amivel bekerül a világranglista top 150 sízője közé mindkét technikai számban. Merthogy pár éve ez a belépő szintje és alapvető feltétele a vk-rajtnak.

Ha ez idén ősszel Európában még nem sikerül, de a 8-9 millió forintnyi forrás összejön, akkor november végétől karácsonyig a coloradói Beaver Creekben folytatja, ahol amerikai Kontinentális-kupákon áll rajthoz, és próbál pontszámot javítani.

„Új-Zélandon a fél világ, közöttük nagyon sok élversenyző ott volt a világelitből. Azzal, hogy velük készülhettem, versenyezhettem, közelebb kerültem ahhoz a valósághoz, amit ők képviselnek. Persze a világkupához másképp áll hozzá az elit, mint egy edzőtábor közbeni kontinentális versenyhez, de

ha valaki egy futamban meg tudja verni a 2021-es világbajnokot, akkor már csak a másodikat kell mellé raknia. Most már elhiszem, hogy képes lehetek erre, és odaérhetek a világ legjobbjai közelébe.

A cél az idei szezonra az, hogy utolsó éves ifiként az ifjúsági vb-n szlalomban top 5-ben, óriás-műlesiklásban az álom szerint a dobogón legyek Franciaországban. Felnőtt szinten legkésőbb a jövő év elejére szeretném megszerezni a vk-induláshoz szükséges pontokat és tavasszal jó lenne egyszer megérni a 2. futamot”

– fogalmazott Úry Bálint, akit ebben a vágyában egy mentál szakember is segíti.

Kapcsolódó
Trunk Tamás: A családom és a szorgalmam miatt váltam felnőtt válogatott sízővé
Épphogy túl van az érettségin, de már szekcióvezető a Magyar Marketing Szövetség sportmarketing-tagozatánál, író, márkatanácsadó üzletember, youtuber/tiktoker, és mindemellett válogatott alpesi síző. Interjú Trunk Tamással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik