Sport

Sportol(na) a gyerek: mutatjuk, mire lesz szüksége és ez körülbelül mennyibe fog kerülni

Decathlon
Decathlon
Néhány sportot összegyűjtve próbálunk meg képet adni arról, hogy egy szülőnek milyen anyagi áldozatokat kell vállalnia, ha sportolni küldi gyerekét. Illetve igyekszünk megmutatni, azt is, hogyan lehet költséghatékonyan felkészülni az iskolakezdésre sportfelszerelésekkel.

Elkezdődött az iskola, nemcsak a tanszereket kellett beszerezni, hanem ha a gyermek sportolni jár, akkor a sportfelszereléseket is. A mozgás fontos része a mindennapoknak, így nem meglepő, ha gyerekeinket is a rendszeres aktivitásra akarjuk rászoktatni, vagy persze lehet, hogy magától is sportos vénával rendelkezik.

A sport hatása a gyerekekre

Az olyan nyilvánvaló hatások mellett, mint az egészség fejlesztése, és ezzel a betegségek megelőzése, a sportolás hosszú távon elősegíti az egészséges életmód elsajátítását. Fontos a gyermek fejlődése szempontjából a koncentrációképesség javulása és a kognitív képességek fejlődésének elősegítése is. A csapatsportok elősegítik az összetartás és összetartozás érzését, és megtanulják tisztelni egymást. A gyerek könnyebben fog tudni beilleszkedni egy új közösségbe a későbbiekben. Emellett erősödik az önbizalma, sokkal talpraesettebb lesz, és kevésbé fog szorongani. A rendszeres testmozgás nagyban hozzájárulhat az iskolai teljesítmény javulásához.

Arra azért figyeljünk, hogy ne erőltessünk rá olyan sportot, amit mi szeretnénk, hogy űzzön. Sok szülő esik bele ebbe a hibába, ám fontos szem előtt tartanunk, hogy ezzel könnyen megutáltathatjuk a testmozgást a gyerekkel. Természetesen lehetnek tippjeink, és vihetjük bemutatóedzésekre is.

Iskolakezdés: a testnevelés órára ezekre lesz szüksége a gyerekünknek

2012 szeptemberétől a magyar iskolákban felmenő rendszerben vezették be a mindennapos testnevelést, ami az addig jellemző heti két-három tornaórát emelte ötre. Ebből heti kettőt ki lehet váltani, iskolai sportkörben sportolással, egyesületi tagsággal (edzés legalább heti két alkalommal), vagy versenyszerű sporttevékenységgel. Így aztán alaposan meg kell pakolni a tornazsákot, hiszen sok iskolában a tesi keretein belül például úszni is viszik a nebulókat.

Kezdjük a legelején. A tornafelszerelést tenni kell valamibe, erre érdemes egy jól záródó, lehetőleg vízlepergetős tornazsákot beszerezni. Mivel tapasztalataink szerint ez az első, ami öltözés közben elkallódik, érdemes jól felismerhető darabot vásárolni, vagy rögtön kettőt. Egy mintás tornazsákra, vagy éppen a kedvenc focicsapata színeiben pompázóra talán jobban is fog figyelni a gyermekünk.

  • Cipő: Kisiskolások esetében, most alakulnak az izmok, fejlődik a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék, hatványozottan fontos, hogy egy jó sportcipőt viseljenek. Lényeges, hogy a strapát is bírja, hogy nem menjen tönkre, mielőtt a gyerek az első ötöst megkapná testnevelésből.
  • Melegítő: Az őszi és tavaszi hónapokban biztosan lesz olyan testnevelésóra, amit szabad téren tartanak meg. Ilyenkor praktikus legalább egy melegebb felsőt bedobni a zsákba, hogy megizzadva se fázzon meg. Egy alsót és felsőt is tartalmazó együttes is igazi kötelező darab.
  • Póló: Bár sok iskola biztosít saját logós pólót a tornaórákra, ha a viselete nem kötelező, mindenképpen javasoljuk egy külön edzőpóló beszerzését. Kényelemesebb viselet, de gyorsabban is szárad, így két tesióra között is bekerülhet a mosásba.
  • Rövidnadrág: Vannak, akik jobban érzik magukat egy szűk szárú nadrágban, mások a lazább fazonokat kedvelik. Ezekből is van rövidebb és hosszabb száras verzió, ami többnyire a fiúk körében népszerű.

Sport kiválasztása anyagi szempontból

Néhány sportot összegyűjtve próbálunk meg képet adni arról, hogy egy szülőnek milyen anyagi áldozatokat kell vállalnia, ha sportolni küldi gyerekét. A költségek viszont nagyban függnek attól, hogy milyen sportágat választ magának a nebuló. Mert míg egy kisebb futball klub utánpótlásában elég egy csuka, egy póló és egy rövid nadrág, addig a lovaglás, vívás, úszás, teniszezés, vagy egy komoly válogatott csapat már jóval költségesebb. Szinte minden sporthoz szükséges egy alapfelszerelés, amit aztán pótolhatunk, ha a gyermekünk mondjuk kinövi a cipőjét, vagy elszakad a meze, de a sok tesióra miatt alapból is szükséges mindenből egy váltó.

A legnépszerűbb iskolai sportok – mennyi az annyi?

Mutatjuk mennyiből lehet megtölteni a tornazsákot 3 népszerű sport esetén. Online szedtük össze a termékeket a Decathlon oldaláról, ahol most nagyon sok termékre tartós árcsökkenés van érvényben. Ezekből szemezgettünk.

A Decathlon a fokozódó regresszió miatt tartósan csökkentette a szezonális kulcstermékek árát, hogy még hozzáférhetőbbé tegye a sportot az emberek számára. Az árcsökkentett termékek között megtalálhatók ruházati termékek, sporteszközök és kiegészítők is.

Futball

A gyerekek és a fiatalok körében is nagyon népszerű sport a futball. Általában kell cipő, zokni, rövidnadrág, és egy mez.

  • Gyerek futballcipő, bőr, fűzős – Viralto II MG/AG: 12 990 forint
  • Gyerek futball sportszár, rövid – Viralto Mid Club: 3490 forint
  • Gyerek rövidnadrág futballhoz VIRALTO CLUB, zöld: 2900 forint
  • Gyerek futballmez Viralto Club, hosszú ujjú, zöld: 3990 forint
  • Gyerek futballmez Viralto Club, rövid ujjú, fehér: 2990 forint

Kosárlabda

  • Kosárlabdamez, ujjatlan – TS500: 3990 forint
  • Gyerek rövidnadrág kosárlabdázáshoz SH500, narancssárga: 3990 forint
  • Gyerek melegítőnadrág kosárlabdázáshoz, P100, fekete: 5490 forint
  • Gyerek kosárlabda cipő – SE 100: 8990 forint
  • Gyerek kosárlabdacipő – SS500H: 14990 forint

Úszás

  • Lány úszódressz, egyrészes – Lila Diag: 4990 forint
  • Fiú úszónadrág – 100 Kibelt Boxer: 2990 forint
  • Gyerek úszószemüveg, világos lencsékkel – Xbase Dye: 1990 forint
  • Szilikon úszósapka: 1990 forint
  • Női uszodai papucs Slap 500, fehér, kék 35 mérettől: 3990 forint
  • Férfi papucs uszodába Slap 500, fehér, kék: 3900 forint

Ha összeszámoljuk a költségeket, akkor láthatjuk, hogy körülbelül 14-25 ezer forintba kerül minden szükséges felszereléssel a tornazsák megtöltése. Ehhez még jól jön egy kisebb törölköző is, de összességében elmondható, hogy ha okosan kalkulálunk, akkor nem annyira szebbe nyúlós kiadásról van szó. Így hozzáférhető a sport mindenki számára, hiszen nem jelent nagy kiadást a szülőknek.

Szponzorált tartalom

A cikk a Decathlon támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik