Sport

Sportdöntőbírósághoz fordult Kenderesi Tamás a doppingügyében

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult Kenderesi Tamás képviselete, derült ki a Mandiner cikkéből.

Az olimpiai bronzérmes úszót áprilisban vádolták meg azzal, hogy doppingolt, de ezt természetesen visszautasította a sportoló. Az ügy nehézsége, hogy a biológiai útlevele alapján indult eljárás, ami jelenleg is tart. Az ügy ráadásul egy félreértéssel kezdődött, mert 2022 áprilisában egy véradást követő napon doppingellenőrök jártak nála, de a vérminta feldolgozásakor nem véradást, hanem vérátömlesztést jegyeztek fel. Kenderesi szerint ezzel tévesen befolyásolták a biológiai útlevelét. Az eljárás még nem ért véget, de az úszó képviselete már nyáron lépett az ügyében.

„Beadtuk a fellebbezésünket a Lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, a CAS-hoz határidőn belül, vagyis még a nyár elején. Jelen pillanatban túl sok információval nem szolgálhatunk, hiszen egy folyamatban lévő eljárásról van szó.

Ami az eljárás menetét illeti, mindegyik fél – hiszen ez egy választottbírósági fórum –, választ magának egy bírót, majd a CAS elnöke kijelöl egy harmadik bírót, így a háromfős választottbírói tanács fog dönteni Tamás ügyében

– mondta Mandinernek Hergenrőder Tamás ügyvéd.

A cikk szerint a CAS-nál korábban folyamatban lévő eljárásokat jól ismerő jogi szakemberek véleménye szerint nehéz és nagy anyagi terheket, tízmilliós nagyságrendű kiadásokat jelentő eljárás vár Kenderesiékre. Az ügy ezen fázisában a CAS az eljárási költségek fele-fele arányú viselésére kötelezte a peres feleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik