Sport

Kézilabda: „Nem ülünk le egy teremben a fehéroroszokkal és az oroszokkal”

Dán források szerint kisebb zavart okozott az Európai Kézilabda Szövetség szerda, bázeli kongresszusán, hogy bár az orosz és fehérorosz csapatok, illetve válogatottak nem indulhatnak az EHF égisze alatt zajló versenyeken, utóbbi nemzet képviselői mégis ellátogattak a svájci városba.

A Dr.dk portál szerint a bázeli szállodában heves viták folytak, mert legalább húsz nemzet azt követelte, hogy azonnal utasítsák ki őket és távozzanak a megbeszélésről.

„Amikor ilyen a helyzet Ukrajnában és háború van Európában, annak következményei vannak. Ezek egyike, hogy nem ülünk le egy teremben a kézilabda jövőjéről beszélgetni fehéroroszokkal és oroszokkal” – jelentette ki Morten Stig Christensen, a dán szövetség elnöke, aki a svédekkel, norvégokkal és a lengyelekkel karöltve arra kérte az EHF-et, hogy találjanak megoldást.

Amint béke lesz Európában és ismét lehet együtt beszélgetni, természetesen nyitva áll az út mindkét nemzet előtt

– tette hozzá.

Az EHF elnöke, Michael Wiederer szerint a szövetség kénytelen volt Oroszországot és Fehéroroszországot hivatalosan meghívni a kongresszusra, mivel a szabályzat előírja, hogy egyetlen tagot sem lehet kizárni. Ugyanakkor jelezte mindkét tagállamnak, hogy feltűnést keltene, ha megjelennének Svájcban.

Ezt Fehéroroszország figyelmen kívül hagyja, de a kialakult helyzetre való tekintettel a képviselői öt perc után elhagyta az üléstermet.

A nyáron az EHF már hozott egy döntést és Oroszországot megfosztotta a 2026-os női Európa-bajnokság rendezésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik