Sport

„25 évesen meglegyintett a halál árnyéka” – többször járt a pokolban, de nem adja fel a ketrecharcos

Sean M. Haffey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Sean M. Haffey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Nem akármilyen feladat vár a dánok egykori olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kötöttfogású birkózójára, Mark Overgaard Madsenre, aki 2019 óta ketrecharcosként szerepel, egész jó statisztikával. A 38 éves sportoló eddig 13 UFC-viadalon van túl, 12-t megnyert (hármat KO-val), mindössze egyszer szenvedett vereséget. A következő ellenfele november 11-én, a New York-i Madison Square Gardenben az a Jared Gordon lesz, aki a pokolból már háromszor is visszatért, és nem csupán a dicsőségért, de saját életéért is állandó harcot vív.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marcel Dorff (@bigmarcel24) által megosztott bejegyzés

A 35 éves amerikai fiatalon kezdett el bokszolni és birkózni, de középiskolás korától kezdve az MMA megszállottjává vált. 17 évesen vívta első amatőr mérkőzését, két évvel később profivá vált és 12-1-es mérleget produkált, mielőtt csatlakozott az UFC-hez.

2007 óta azonban mindössze 26 meccse volt, ebből 19-et megnyert (hatot KO-val), hatszor pedig kikapott. Pályafutását beárnyékolta, hogy korán drogfüggővé vált, így a rehabilitációk, majd az újabb visszaesések miatt nem versenyezhetett.

Hogy enyhítse a sérülésből eredő fájdalmait, 19 éves korától vényköteles fájdalomcsillapítót használt, ami drog-, két évvel később pedig heroinfüggőséghez vezetett.

23 évesen hajléktalanként az utcán kóborolt, szerencséjére sikerült bekerülnie egy rehabilitációs programba, és tiszta lett. Nem sokkal később visszatért a ketrecbe, ám miután 2015 májusában úgy kapott ki Jeff Lentztől, hogy az arccsontja öt helyen is eltört, ismét fájdalomcsillapítót kapott.

Ő pedig újra függővé vált, ami végül túladagoláshoz vezetett. Állítólag percekig halott volt, leállt a szíve és a légzése, de sikerült visszahozni az életbe. Újabb rehabilitáció és elvonókúra következett, azóta is lábadozik, de életét a sporttal annak szeretné szentelni, hogy felhívja a figyelmet a droghasználat veszélyeire.

Háromszor is túladagoltam magam, 25 évesen meglegyintett a halál árnyéka. Voltam hajléktalan, jártam pszichiátrián, tíz alkalommal voltam rehabilitáción, akadtak halálközeli élményeim.

Csak hálásnak, rendkívül szerencsésnek és áldottnak tartom magam, hogy ott lehetek, ahol vagyok” – nyilatkozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik